Народний депутат від Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Юрій Сиротюк та президент історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль представили у Верховній Раді книгу «Похід Болбочана на Крим». Редактор-упорядник книги Роман Коваль планує представити видання для учасників антитерористичної операції задля відновлення історичного зв’язку між теперішніми оборонцями української землі та пращурами, які гнали з України московського окупанта.

Юрій Сиротюк, представляючи Романа Коваля, наголосив, що 360-річна російсько-українська війна, яка ніколи не припинялася, триває нині на сході країни. Як зазначив націоналіст, ця війна не за територію, а за душі людей. За словами свободівця, Путіну не потрібен завойований Донбас — він потрібен йому знищений, бо йому потрібно окупувати душу українця.

«Відвідуючи фронт, ми стикаємося із потребою військових у духовній роботі, моральній насназі. Цього ж потребують українці Донбасу, які потрапили під етнічні чистки, розстріли, переслідування і облуду московської пропаганди. Тому книга, яку необхідно донести до донбасців, є не меншою зброєю, ніж автомат, кулемет чи танк», — цитує слова Ю. Сиротюка прес-служба ВО «Свобода».

Роман Коваль, представляючи книгу «Похід Болбочана на Крим», розповів, що у ній ідеться про перемоги української зброї навесні 1918 року. «Йдеться про те, як запорожці Петра Болбочана гнали московських окупантів із Києва, Яготи, Полтави, Лубен, Миргорода, Лозової, Харкова, Павлограда, Олександрівська, Мелітополя. Йдеться про легендарний штурм Чонгару, який мав шалені укріплення. 

Цю книгу планую представити на фронті або в тилу — усюди, куди отримаю запрошення.

Треба відновити духовний зв’язок між нашими захисниками з дідами і прадідами, які виганяли і вигнали московську нечисть із нашої землі 1918 року», — сказав він.

 

А ще Р. Коваль висловився за перейменування вулиць катів українського народу іменами героїв, які гинуть, визволяючи його рідний Донбас. «Я хотів би, щоби в моїй рідній Горлівці з’явилася вулиця імені Миколи Березового, який загинув у боротьбі з окупантом», — зазначив президент історичного клубу «Холодний Яр».