Володимир МАКЕЄНКО, Партія регіонів:
— Уряд, після дворічної руйнації країни попередниками, відтермінував на деякий час презентацію проекту бюджету на 2010 рік. Розробляти бюджет надзвичайно важко: зруйновано всі економічні процеси, архітектуру бюджету, відповідність видатків доходам. Це результат руйнівної політики попереднього уряду. Уряд відклав розгляд проекту держбюджету через переговори про зменшення ціни на російський газ на поточний рік. Попередній уряд зробив країні таку ціну, що наш уряд змушений допомагати гірничо-металургійному комплексу, хімічній промисловості та підприємствам ЖКГ, а також НАК «Нафтогаз Україна». І ця підтримка лягає додатковим тягарем на державний бюджет. Уряд орієнтується на довгострокові інвестиції, а зарубіжні інвестори, побачивши, що з’явилася професійна фахова команда та збалансована солідарна політика всіх гілок влади, вишикувалися в чергу з бажанням інвестувати в Україну якнайшвидше. Для прискорення інновацій уряд створив Державний комітет з питань інноваційного та науково-технічного розвитку. Надаються країні стратегічні програми розвитку, через два тижні вона нарешті знатиме, куди рухається. 
Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, Блок Литвина:
— Скорочення кредитування реального сектору економіки негативно позначилося на рівні обігових коштів підприємств та організацій, скороченні їх можливостей отримання прибутків. Затримка зі створенням базису інфраструктури, яка орієнтована на забезпечення доступу середнього і малого бізнесу до фінансових, інноваційних та кадрових ресурсів, призвела до зниження потенціалу економічного зростання. Натомість від’ємне сальдо зведеного платіжного балансу за минулий рік становить майже 14 мільярдів доларів, але покривати його немає чим, бо тільки державний борг — 40 мільярдів доларів. У 2009 році промисловість недоотримала 40 відсотків прибутку, а прямі інвестиції в економіку зменшилися в 2,2 разу. За таких обставин багато хто у світі сприймає українську економіку як маргінальну.
Фракція Блоку Литвина пропонує визначити пленарний день, коли уряд надасть повну картину нинішнього стану української економіки. Після чого послухати аналітичну доповідь Національної академії наук України. Зробити все можливе та неможливе, щоб у максимально стислі терміни, до 1 травня, державний бюджет України було прийнято у Верховній Раді. Ураховуючи те, що із 41 законопроекту, не розглянутих минулого пленарного тижня, авторами 26 є народні депутати від опозиції, перейти до нормального законотворчого процесу, незалежно від політичних команд і установок.
Іван КИРИЛЕНКО, Блок Юлії Тимошенко:
— Ще з сивої давнини існує така істина: влада розбещує, а абсолютна влада розбещує абсолютно. Ми є свідками того, як за дуже короткий період в одному пориві згуртовуються вся центральна вертикаль, місцева влада, правоохоронна система, контрольовані ЗМІ. Стає чимдалі очевидніше: в державі відбувається дуже небезпечна монополізація влади, що ніхто, в тому числі й опозиція, не зможуть контролювати.
Хочу нагадати: коли БЮТ з іншими політичними силами створили демократичну коаліцію, ми були ініціаторами того, щоб забезпечити опозицію дієвими інструментами контролю за владою. Саме наш лідер запропонувала їй посаду Першого заступника Голови Верховної Ради, ключові контрольні комітети, Рахункову палату — як це і передбачає Регламент. І ви це все отримали, колеги, сповна. То чому сьогодні, помінявшись ролями, ви не хочете помінятися функціями, адже цей бумеранг рано чи пізно працюватиме проти вас.
Діючий уряд обіцяв, що до 11 квітня у Верховній Раді буде представлено держбюджет-2010. Нічого цього немає. Усім зрозуміло, що державний бюджет ніяк не пов’язаний з ціною на енергоносії. Газ тут ні до чого. Який сенс нам блокувати трибуну — навпаки, ми вимагаємо невідкладно внести проект бюджету на 2010 рік. Бо нас і ще понад мільйон сімей цікавить, а чи буде підвищено виплати на допомогу при народженні, на виховання дітей, на повноліття, малозабезпеченим сім’ям та реалізовано так широко задекларовані соціальні стандарти. Звичайно, без вмикання друкарського станка.
Микола МАРТИНЕНКО, «Наша Україна—Народна самооборона»:
— Минулого тижня Україна пережила чорний день вітчизняної судової системи. Конституційний Суд дозволив народним депутатам індивідуальну участь у парламентській коаліції. У такий спосіб владна коаліція та уряд були легітимізовані на підставі цього сумнівного рішення. І експерти, і політики наголошують, що воно внесло цілу низку моментів, які ставлять під сумнів його об’єктивність та неупередженість, здатність КС протистояти політичним впливам. Це рішення прямо суперечить іншому рішенню КС від 17 вересня 2008 року. КС зазнав опосередкованого політичного тиску, адже створення коаліції і формування нового уряду найвищі особи держави, лідери Партії регіонів публічно називали необхідним способом стабілізації ситуації у країні. Суд фактично дав індульгенцію окремим депутатам на порушення волі виборців. Адже громадяни голосували за політичні партії або блоки, їхні передвиборні програми, а не за окремих депутатів. Окрім того, рішення КС може стати стимулом для подальшого поширення політичної корупції в парламенті. Ще півроку тому я з цієї трибуни окреслював необхідні для України економічні заходи. Далі відкладати реформи неможливо, вони не бувають легкими, потрібно робити кардинальні кроки. 
Микола КРАВЧЕНКО, Комуністична партія:
— Створюється враження, що немає у країні стрімкого зростання злочинності, що правоохоронцям просто нічим зайнятися. Наведу один приклад. Христофорівський завод вогнетривких блоків і бетонів (Дніпропетровська область) зазнав рейдерської атаки природоохоронного міжрегіонального прокурора. За результатами організованих перевірок 21 вересня 2009 року слідчим криворізької природоохоронної прокуратури було винесено постанову про відмову в відкритті кримінальної справи за відсутності складу злочину в діях адміністрації заводу. Потім кримінальну справу все-таки було порушено. Я вже декілька місяців намагаюся допомогти цьому заводу.
Заздрісна наполегливість, з якою прокуратура відбивається від моїх запитів, викликає не просто здивування, а й острах, що безкарність дійшла вже верхньої точки. У своєму зверненні я прошу Генерального прокурора та міністра внутрішніх справ провести об’єктивний аналіз дій, які призвели до розорення законослухняних платників податків незалежно від форми власності. 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.