До порядку денного Верховної Ради нинішнього пленарного тижня включено майже 70 питань. У середу, 14 квітня, у парламенті має відбутися представлення Державної програми економічного та соціального розвитку України на 2010 рік та програми дій уряду. Голова Верховної Ради Володимир Литвин зауважив, що розгляд цих програм є перед-умовою бюджетного процесу. «Кабінет Міністрів фактично завершив роботу над проектом держбюджету-2010, залишається одне питання: ціна на газ», — сказав В. Литвин і наголосив, що бюджет має бути ухвалено до першого травня, з огляду на те, що до 9 Травня, 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні, має бути виплачено державну допомогу ветеранам, яка становить мільярд 200 мільйонів гривень.
У четвер парламентарії розглядатимуть нову редакцію закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» із пропозиціями Президента, оскільки розгляд цього закону є однією з вимог FATF, а його неприйняття негативно позначиться на міжнародному іміджу нашої держави. У п’ятницю відбудуться звіти п’яти тимчасових слідчих комісій Верховної Ради та година запитань до уряду.
Лідер фракції Блоку Литвина Ігор Шаров підтримав пропозицію розглядати проект Програми соціально-економічного розвитку перед внесенням до парламенту проекту держбюджету-2010.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зауважив, що треба або подолати вето Президента на закон про запобігання відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом, або вето глави держави має бути відкликано, й тоді закон вважатиметься прийнятим. Він також запропонував у зв’язку з появою великої кількості позафракційних народних депутатів окремо розмістити їх у сесійній залі.
Комуністи висловили стурбованість з приводу неподання вчасно, до 11 квітня, як обіцялося, проекту держбюджету-2010. «Таке ставлення до дуже серйозної проблеми ускладнить ситуацію в державі», — зазначив лідер КПУ Петро Симоненко. Але відсутність у парламенті проекту державного кошторису, на думку лідера фракції, не є завадою для розгляду програм соціально-економічного розвитку держави та дій уряду. Окрім того, комуністи наполягають на негайному розгляді законопроектів про державні гарантії відновлення втрачених заощаджень громадян, заслуховуванні інформації про грошово-кредитну політику НБУ, проведенні референдумів стосовно вступу до НАТО та митного союзу.
Опозиція була обурена тим, що до порядку денного не включено жодного з 16 питань, на яких вона наполягає. Хоча за Регламентом опозиція має право формувати порядок денний пленарного засідання парламенту щосереди. Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко вимагав провести службове розслідування в апараті парламенту, щоб з’ясувати, чому знехтувано пропозиції від опозиції і не враховано їх в розкладі засідань на нинішній пленарний тиждень. Серед вимог опозиціонерів — розгляд законів про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям, при догляді дитини до досягнення трирічного віку, зміни до законів про вищу освіту, загальний військовий обов’язок та військову службу, про ПДВ. І. Кириленко спростував твердження про те, що опозиція блокує роботу парламенту через намагання заблокувати бюджетний процес: «Ми не можемо блокувати бюджетний процес, бо знаємо, що бюджет має бути соціальним, у ньому передбачено зростання допомоги малозабезпеченим, при народженні дитини тощо. Суспільство очікує цього бюджету, опозиція тим паче. Ми навпаки наполягаємо на негайному розгляді бюджету». Водночас опозиція і надалі наполягає на перерозподілі керівних посад у парламентських комітетах за квотним принципом та посади першого заступника глави парламенту.