Ранкове засідання 13 квітня
На початку пленарного засідання депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих у авіакатастрофі поблизу Смоленська — Президента Польщі Леха Качинського та польських високопосадовців.
Глава парламенту Володимир Литвин оголосив про припинення діяльності тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань з’ясування обставин отруєння колишнього Президента України Віктора Ющенка у зв’язку із закінченням терміну роботи комісії. А лави парламентської коаліції, повідомив В. Литвин, поповнив ще один депутат — бютівець Володимир Іваненко.
Верховна Рада прийняла постанову стосовно чисельності та персонального складу комітетів, призначивши голів двох комітетів замість тих, котрі склали свої депутатські повноваження. Зокрема, народного депутата від фракції Партії регіонів Григорія Калетніка призначено головою Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин; депутата від фракції Партії регіонів Олександра Пеклушенка — головою Комітету з питань фінансів і банківської діяльності. Водночас бютівці заперечували проти призначення головою Комітету з питань свободи слова та інформації представника Партії регіонів Олени Бондаренко, оскільки за Регламентом цей комітет має бути віддано опозиції. Тож цей пункт було вилучено з проекту постанови. Депутати від опозиції пропонували взагалі відкласти розгляд цього питання, щоб узгодити всі позиції по комітетах, але коаліція не погодилася.
Постановою також призначено депутатів-регіоналів на посади заступників голів та секретарів комітетів: Петра Мельника — заступником голови Комітету з питань бюджету, Юрія Воропаєва — заступником голови Комітету з питань економічної політики, Володимира Олійника — першим заступником голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, Максима Луцького — першим заступником голови Комітету з питань науки та освіти, Олексія Купченка — заступником голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, а Володимира Толстенка — секретарем Комітету з питань правової політики. Крім того, до складу комітетів було введено народних депутатів від фракції Партії регіонів, які нещодавно обрані до парламенту, а також тих народних депутатів від інших фракцій, які досі не працювали в комітетах.
У першому читанні прийнято законопроект про внесення змін до Закону «Про оподаткування прибутку підприємств» (щодо оподаткування дивідендів). 
Схваленим у першому читанні проектом закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за пропаганду ідей нацизму) пропонується встановити відповідальність за публічний показ або розповсюдження атрибутики, символіки, друкованих чи аудіовізуальних матеріалів про нацизм без його засудження — штраф від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією зазначеної атрибутики, символіки або матеріалів. А за виготовлення, тиражування, збут або придбання з метою збуту атрибутики, символіки, друкованих чи аудіовізуальних матеріалів про нацизм, що містять його схвалення, передбачається запровадити штраф від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією зазначеної атрибутики.
Прийнятий у першому читанні проект закону про волонтерський рух визначає правовий статус волонтера, волонтерської організації, їхні права та обов’язки, принципи волонтерської діяльності, види, засади та напрями її здійснення, джерела фінансування.
За основу прийнято ще два соціальні законопроекти —  про внесення змін до закону «Про соціальні послуги», який запроваджує порядок встановлення та виплати компенсаційних виплат, та про внесення змін до закону «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам». Цей законопроект стосується 40 тисяч українських сімей, у котрі прийшло горе — є дитина-інвалід. Ціна питання — 200 мільйонів гривень на рік. Однак, за словами депутата Олега Ляшка, витрати держави на утримання дитини-інваліда в інтернаті становлять щомісяця дві тисячі гривень. Тоді як державну допомогу родинам, котрі мають дитину-інваліда, пропонується встановити у розмірі 600 — 900 гривень на місяць.