Протягом березня вартість цукру в області знизилася в магазинах на 4%, а на продринках — на 5. Тенденція до зниження продовжилась у першій декаді квітня.
У середньому кілограм солодких кристалів втратив у ціні 50—60 копійок і нині коштує 9—9,3 гривні. Оптом ще дешевше. Так, на ринку Привокзальний гуртову партію (не менше 50 кг) можна купити за 8,5 гривні.
— Зниження ціни можна пояснити більшою насиченістю ринку, — каже заступник начальника Державної інспекції з контролю за цінами у Вінницькій області Михайло Гандзюк. — Насамперед тому, що більше продукції стали реалізовувати виробники. Цукрозаводам потрібні кошти на посівну: на закупівлю насіння, добрив, засобів захисту рослин. Заводчани купують їх не тільки для обробітку орендованих земель. Вони ще й надають їх господарствам, які зобов’язуються вирощувати для підприємств сировину. Угоди укладають із фермерами. У такий спосіб авансують тих, хто плекає цукрові буряки, заохочуючи їх до вирощування даної культури. А це збільшує витрати коштів саме в період посівної.
Ще однією причиною часткового здешевлення солодкого піску співрозмовник назвав профілактичні заходи. Влада нагадала реалізаторам про встановлену в області торговельну надбавку, яка не повинна перевищувати 20% від оптово-відпускної ціни виробника. Порушників змусили зменшити апетити.
За прогнозами фахівців, ціна на солодкі кристали в нинішньому році встановиться на рівні економічно обгрунтованої — 7—7,5 гривні за кілограм. Це з урахуванням торговельної надбавки.
Буряків у регіоні посіють більше, ніж торік, на 15 тисяч гектарів (загалом буряковий клин становитиме 72 тис. га). З отриманої сировини планують зварити 250-260 тисяч тонн цукру (торік було 205 тисяч), що теж позначиться на зниженні ціни.
Втім, доки не з’явиться «свіжий» продукт, збільшиться споживання торішнього. Пік скуповування кристалів традиційно припадає на літо. Тоді, за прогнозами фахівців, весняне подешевшання зупиниться. Але встановлена нині ціна не зростатиме. Бо цукру на ринку стало більше, ніж було взимку.