Напередодні Дня Перемоги під Одесою в селищі Чорноморське Комінтернівського району буде урочисто відкрито пам’ятник донецьким шахтарям, що загинули при обороні Одеси. Висота монумента разом зі стелою й курганом більше 14 метрів.
У серпні 1941 року в дні оборони міста там розташовувався 1-й Чорноморський полк морської піхоти. 412-я батарея берегової оборони цього полку прикривала Одесу. Румуни й німці, що рвалися до міста, раз за разом робили відчайдушні спроби знищити нашу батарею. Для її захисту було кинуто нове поповнення — шахтарі з Донбасу. Їх навіть не було чим озброїти: лише 10 гвинтівок на 250 чоловік. На прохання шахтарів їм видали тільники, 5-6 гранат на кожного, ножі й саперні лопатки. У своєму першому й останньому бою вони врятували батарею від захоплення, але загинули всі до одного. Навіть могили були розорені окупантами. Майже 70 років про подвиг 412-й батареї нагадувала лише гранітна плита, розташована між капонірами 1-ї й 2-ї гармат.
Сьогодні на цьому місці закінчується зведення пам’ятника полеглим шахтарям. Ідея його створення виникла кілька років тому, практичні роботи розтяглися на два роки.