Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко висловив стурбованість характером підготовки української влади до 65-ї річниці Перемоги. «Останнім часом влада переймається здебільшого тим, скільки російських військових та радянських прапорів треба залучити до військового параду в Києві та обласних центрах, чи скільки пам’ятників Сталіну поставити», — наголосив він. 

Натомість, переконаний політик, уваги від держави потребують передусім ветерани. «Належної уваги, на жаль, ми поки що не бачимо. Навпаки, можемо спостерігати неувагу та навіть зловживання довкола теми ветеранів», — наголосив заступник глави парламенту. Одним із прикладів таких зловживань М. Томенко назвав те, що в уряді розглядається питання про можливість забрати з комунальної власності Черкаський обласний госпіталь для інвалідів Великої Вітчизняної війни, «очевидно, з міркувань використання землі у комерційних цілях». М. Томенко зазначив, що необхідно зробити все, щоб 65-та річниця стала нагодою для підтримки українських ветеранів та учасників Великої Вітчизняної війни, а не приводом черговий раз продемонструвати лояльність російській владі. «Не треба вишукувати поза межами країни нових героїв, українській владі варто почати вшановувати власних героїв», — сказав М. Томенко.

Також М. Томенко направив до Президента В. Януковича звернення із проханням роз’яснити ситуацію з нагородженням главою держави релігійних діячів, серед яких є громадяни інших держав, за результатами президентської виборчої кампанії. За повідомленням секретаріату заступника глави парламенту, М. Томенко неодноразово звертав увагу на проблему залучення іноземних громадян до виборчої агітації в інформаційній сфері. Водночас останніми днями у пресі почалася розмова про активну участь релігійних організацій, зокрема тих, які очолюються іноземними громадянами, у президентській виборчій кампанії. Так, нещодавно ЗМІ повідомили про вручення подяки від імені Президента «за активну участь у президентській кампанії 2010 року» керівникам та служителям окремих релігійних організацій. Подяки, які, за інформацією ЗМІ, вручав депутат Верховної Ради 3-го скликання, глава Духовної Ради України В. Шушкевич, «за дорученням керівництва уряду» та «за дорученням Президента України», були оформлені на захищених голограмою бланках з символікою Партії регіонів, передвиборною символікою кандидата у Президенти В. Януковича та підписом Президента України.

Особливу увагу, на думку М. Томенка, привертає той факт, що згідно з оприлюдненим відеозаписом серед відзначених такою подякою є керівник релігійної організації «Посольство благословенного Царства Божого для всіх народів» Сандей Аделаджа, котрий є громадянином Нігерії.

Заступник Голови Верховної Ради зауважив, що стаття 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняє участь у передвиборній агітації особам, які не є громадянами України. Мало того, Закон «Про свободу совісті та релігійні організації» у статті 5 визначає низку обмежень для релігійних організацій у сфері політичної діяльності. Водночас, на думку М. Томенка, виникає питання, чи не спрямоване широке інформування про ці події, зокрема, з публікацією повного відеозапису урочистої церемонії нагородження Сандея Аделаджі, на сайті «Посольства Божого» та в інших ЗМІ на те, щоб за допомогою маніпуляції суспільною думкою та заручившись подякою від імені Президента, вплинути на хід слідства з кримінальної справи проти Сандея Аделаджі відносно його причетності до організації заволодіння коштами громадян шахрайським шляхом. Зважаючи на суспільний резонанс і неоднозначність таких подій, М. Томенко просить уточнити, чи справді мало місце відзначення подякою від імені та за підписом Президента Сандея Аделаджі та керівників інших релігійних організацій «за активну участь у президентській кампанії 2010 року» та роз’яснити, на яких правових підставах було ухвалено таке рішення.