Комітет Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності рекомендує парламенту підтримати законопроект про внесення змін до статті 2 Закону «Про страхування», якими пропонується скасувати вимогу про здійснення перестрахування лише в країнах-членах СОТ.
Автори законопроекту, народні депутати Олександр Клименко та Юрій Полунєєв, вважають, що такий підхід дозволить вітчизняним страховикам брати активнішу участь у міжнародних страхових відносинах. З метою недопущення можливих зловживань до законопроекту закладено вимогу про неофшорний статус країни, в якій зареєстрований страховик-нерезидент. Водночас деякі запитання викликає пропозиція про зняття вимоги обов’язкового підписання з уповноваженим органом країни, в якій зареєстрований страховик-нерезидент, меморандуму про обмін інформацією. На думку авторів документа, такий підхід є доцільним з огляду на те, що укладання таких меморандумів потребує значного часу, а їх виконання супроводжується тривалими внутрішньодержавними процедурами. Тобто, якщо виходити з економіко-правових реалій, то на даний момент ця норма створює значні перешкоди для вітчизняних страховиків. Натомість головне науково-експертне управління вважає, що дане положення може призвести до зловживань з боку страховиків-нерезидентів та пропонує вилучити із законопроекту абзац, за яким при здійсненні перестрахування не застосовується умова про необхідність підписання меморандуму про обмін інформацією. Загалом члени комітету вважають, що вдосконалення правового поля в галузі страхування сприятиме ефективній інтеграції українського страхового ринку до світового та розвитку страхового ринку України загалом.
Також члени Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності ухвалили рішення про проведення 22 квітня цього року комітетських слухань на тему: «Основні напрямки розвитку законодавчої бази ринку цінних паперів в Україні». На засіданні зазначалося, що аналіз стану українського фондового ринку свідчить про наявність низки проблем, які стримують створення високоліквідного, відкритого та ефективного ринку капіталу. Планується, що за наслідками слухань буде розроблено пропозиції стосовно вдосконалення законодавчого поля, яке регулює ринок цінних паперів, діяльність інститутів та інфраструктури цього ринку.