10 квітня в авіакатастрофі під Смоленськом (Росія) Україна втратила свого найбільшого соратника, переконані члени депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків із Республікою Польща, народні депутати Тарас Чорновіл, Оксана Білозір та Андрій Шкіль. На цьому вони наголосили під час спільної прес-конференції.
Лех Качинський — останній політик такого рангу, який щиро, не прагматично, вірив в Україну, зазначив Тарас Чорновіл. «Він настільки віддано й щиро обстоював наші євроінтеграційні спрямування, дуже жорстко стояв на цих позиціях, що дуже часто це наражалося на проблеми з Меркель, Саркозі та іншими лідерами Євросоюзу. Він неодноразово наголошував: ваша вольность — наша вольность. Це був політик, який не лише пам’ятав цю фразу, а й жив за нею. Щиро і віддано без жодного прагматизму», — сказав народний депутат.
На думку парламентарія, після цієї трагедії відбудеться серйозна зміна генерації в Польщі. «Ми відчуємо цю зміну, — переконаний Т. Чорновіл, — можливо, не так чітко». Політик висловив побоювання, що згодом Варшава, Берлін та Москва можуть почати говорити з Україною однією мовою. «Є велика ймовірність того, що Польща почне прагматичніше ставитися до нашої країни. Напряму контактуватиме з Берліном і Москвою в обхід інтересів України, а іноді й за її рахунок».
Утім, на думку Оксани Білозір, нині не час говорити про подальші відносини наших країн, адже триває жалобний тиждень. Депутат переконана також: ми не повинні чекати на адвокатів (саме таким був Лех Качинський для України), а повинні робити свою роботу. Вона елементарно проста: маємо ухвалити національну стратегію європейської інтеграції. Це, зазначила політик, повинен бути законодавчий документ, ухвалений у парламенті і розроблений спільно з Президентом та Кабінетом Міністрів, у якому мають бути відображені всі структурні реформи. Втім, народний депутат не впевнена, що нинішня політична еліта готова змінити правила гри. «Але цей процес хтось має розпочати, — наголосила О. Білозір. — І визначна роль у цьому належить українському парламенту».
Водночас депутат висловила переконання, що Польща змогла досягти висот в Європейському Союзі лише тому, що була сильною національною державою. І провідником цієї сильної національної політики був Лех Качинський. «Я глибоко переконана, — сказала О. Білозір, — що після цієї трагедії поляки оберуть ту владу, яка послідовно продовжуватиме саме цей напрямок».
У цьому переконаний і Андрій Шкіль. Він висловив упевненість, що з приходом нового керівництва польсько-українські відносини не зазнають суттєвих змін.