Автоматизована система метанового захисту створюється у співпраці із польськими фахівцями. Гірничі умови шахт сусідньої країни схожі на умови вугільних підприємств Донбасу: там видобувають вугілля на глибині до 1100 метрів, а пласти так само загрожують викидами метану, гірничих порід та самозайманням вугілля. Польський інститут інноваційної техніки EMAG багато років займається розробкою та впровадженням у різних країнах системи моніторингу параметрів рудничного середовища та геофізичних систем. Тепер цей досвід уперше використають в Україні.

Три роки тому, коли на донецькій шахті імені Засядька внаслідок трьох вибухів загинули 106 осіб, фахівці із Польщі приїхали надавати допомогу. У результаті змонтували сейсмічну та сейсмоакустичну систему в шахті: це дозволяє робити прогноз небезпеки під час відпрацювання вибухонебезпечних вугільних пластів. Образно кажучи, система «прослуховує» лаву та передає інформацію про геофізичні явища під землею — поштовхи, удари, викиди, накопичення газу. А днями на вугільному підприємстві завершила роботу група фахівців, які працювали над монтажем і запуском метано-метричної системи.

«Метан є проблемою і польських шахт також, — розповіла головний інженер Інституту інноваційної техніки EMAG Божена Бойко. — Коли ми вперше впровадили свою систему на шахті в Сілезії, датчики могли вимірювати метан із інтервалом у чотири хвилини. Оператор не міг знати, а що ж відбувається в ці чотири хвилини на шахті. Сьогодні можемо запропонувати шахтам якісно інший період — дві секунди».

За словами головного інженера, апаратура повинна зібрати такі дані, щоб диспетчер міг швидко оцінити ситуацію, прийняти правильні рішення і зробити усе можливе для евакуації людей. За умов перевищення граничних значень газу система відключає електроенергію — щоб не виникло іскри.

«Відмінність нашої системи від англійської, російської чи української в тому, що ми використовуємо систему електроживлення обладнання із поверхні, тоді як інші розробники розраховують на локальні джерела живлення, —пояснює Божена Бойко. — Незалежно від того, що відбуватиметься із підземною електросистемою, живлення у наших датчиків буде завжди, а інформація передаватиметься на поверхню».

Спеціально для умов шахти імені Засядька польські фахівці розробили новий вид датчика — швидкодіючий. Він розрахований не лише на замірювання концентрації метану, а й на швидкість її наростання. Апаратура готується до дослідно-промислової експлуатації.

Фото Ігоря ТКАЧЕНКА (з архіву Укрінформу).