Двадцять років тому, 12 квітня 1990 року, Володимир Бойко очолив Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча 
Він завжди виділявся — і з плеяди «червоних директорів», і з-поміж сучасних власників і топ-менеджерів. Керівник, якого західні видання називають «олігархом», а вітчизняні — включають у десятку найбагатших українців, — живе в трикімнатній квартирі звичайної дев’ятиповерхівки. В його в робочому кабінеті висить портрет Леніна і ніколи не було євроремонту. Зате в цехах комбінату реконструкція не припиняється. Звиклий до реального виробництва з його чітким ритмом, він не прижився в політиці: Володимира Бойка завжди вирізняли прямота та різкість суджень. Він не навчився пристосовуватися й хитрити: «Я ніколи не підлаштовувався під політику, бо знаю їй ціну».
За минулі двадцять років на долю «іллічівців» випало чимало випробувань. Розрив господарських зв’язків, криза 90-х, спад обсягів виробництва, неплатежі, битва за право «народної приватизації» в 2000 році, зростання цін, знову криза 2008-го... І все це — в умовах найжорсткішої конкуренції зі світовими виробниками, в умовах постійної модернізації без зупинки виробництва. За роки незалежності України на комбінаті зроблено більше, ніж за попередні роки радянської влади. Тільки з 2000-го по сьогодні в реконструкцію вкладено більш як 7 мільярдів гривень. Відновлення не зупиняли навіть у скрутні 90-ті, коли не вистачало грошей на зарплату. Був момент, коли директор звернувся до колективу з проханням: піти на тимчасове — на декілька місяців — зниження доходів. Колектив підтримав керівника. Про рівень довіри робітників до «генерала» це багато говорить.
2 листопада 2000 року на комбінаті напівжартома-напівсерйозно називають «днем незалежності». Саме цього дня Верховна Рада України прийняла закон «Про особливості приватизації Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча». Вирішальному голосуванню передували кілька місяців запеклого протистояння, тиску й погроз. Саме тоді Володимиру Бойку довелося вдатися до послуг персональної охорони й кинути звичку, засидівшись допізна, відпускати службову машину і повертатися додому скромною попуткою, аж до вантажівки. Сьогодні в підприємства — 32 тисячі власників із числа нинішніх і колишніх металургів. А легенда про «мільярди Бойка» — не більше, ніж легенда. Шлях, яким пішов комбінат, не вдалося повторити жодному металургійному підприємству України. «Народна приватизація» стала поштовхом до масштабної реконструкції виробництва: запущено машину безперервного лиття заготовок у конвертерному цеху, створено трубоелектрозварювальний і вапняно-випалювальний цех, сучасний енергокорпус конвертерного цеху, доменні печі модернізовані за останнім словом техніки, в екологічні програми вкладено сотні мільйонів гривень. А в найближчі роки комбінат має намір відмовитися від застарілого мартенівського способу одержання сталі, замінивши його киснево-конвертерним.
Бойка називають одним із найбільших лобістів металургійної галузі. Він вхожий в усі владні кабінети. Його поважають союзники й опоненти — навіть якщо не завжди розділяють погляди «генерала». Завдяки йому бренд комбінату імені Ілліча став відомим у всьому світі. «У країні немає нормальних умов для сумлінної конкуренції, — часто повторює Володимир Бойко. — Проведена безграмотна приватизація, у результаті якої штучно створили монополістів. Необхідна політична воля на те, щоб втручатися в ситуацію і впливати на ціноутворення. Україна — багата держава. Вона може бути багатшою від будь-якої країни Європи. Треба тільки знайти себе. Наше основне надбання, я вважаю, — земля й металургія. У нас є все, ось тільки хазяїна поки що справжнього немає».
Комбінат імені Ілліча називають державою в державі: адже свого часу металурги прийняли у свою структуру агроцехи, підприємства харчової промисловості, вугільну шахту, швейну фабрику, завод з виготовлення сільськогосподарської техніки та інші підрозділи. Чисельність працюючих у ВАТ зросла з 26 тисяч чоловік за радянського часу до 80 тисяч на початку 2000-х. Сьогодні багато підприємств, що входили до складу ВАТ, працюють самостійно і є рентабельними. «Кажуть, я червоний директор. Напевно, це так, — зазначає Володимир Бойко. — Комбінат імені Ілліча — це не просте металургійне підприємство, я б сказав, це — острівець у нашій державі, що живе не зовсім за тими правилами, за якими живуть приватні заводи навколо нас. Ми підтримали підприємства, які розвалювалися, дали їм друге життя. Ми завжди виконували функції держави: утримували дитячі садки й оздоровчі табори, ремонтували школи й дороги, виконували іншу соціальну роботу».
Рано-вранці біля будинку заводоуправління на Володимира Бойка чекають люди. В Маріуполі звикли, що з керівником найбільшого металургійного підприємства можна зустрітися, перехопивши його на ґанку о шостій-сьомій ранку. Точно так само звикли, що генерального директора можна запитати не тільки про виробництво. Просять взяти на роботу й допомогти з ремонтом даху, пустити автобус у віддалене селище або розчистити смітник, ліквідувати пункт прийому металобрухту або купити футбольні м’ячі, просять про позички й дороги, лікарні та школи... Домігшись багато чого в житті, Бойко не втратив уміння почути звичайних людей.
Одного разу в Новоазовському районі на робочому столі в сільського голови побачила портрет директора комбінату імені Ілліча. Спочатку такий «культ особистості» викликав здивування. «А ви знаєте, скільки ця людина для нас зробила?» — розгарячився голова. І почав перелічувати: взяв під крило комбінату сільгосппідприємство, що розорилося, виплатив людям борги у зарплаті, купив техніку, відремонтував школу, дитячий садок і клуб, побудував магазин, запустив автобус у райцентр... Можна посперечатися, чи варто великому підприємству робити те, що має зробити місцева або центральна влада. Та поки що факт залишається фактом: на «народного директора» люди сподіваються більше, ніж на державу або на закони.
Минулий рік виявився непростим для колективу комбінату імені Ілліча: з місяця в місяць поступово відновлювалося виробництво після провальної осені 2008-го. Весь цей час генеральний директор регулярно зустрічався з робітниками й терпляче пояснював ситуацію. «Ми не приховуємо, що через кризу наші люди чимало втратили в заробітній платі. Але в 2009 році ми намагалися рівень зарплати відновлювати. Ми не звільнили жодної людини, але припинили прийом на комбінат». Криза змусила замислитися про економію та ефективність виробництва. Але навіть у скрутні часи комбінат не відмовився від допомоги місту і сусіднім сільським районам. І той факт, що на підприємстві відновлено реконструкцію, додає оптимізму. Володимир Бойко сповнений планів і задумів. Мріє зробити підприємство сучасним, робітничі селища навколо комбінату — доглянутими, а країну — процвітаючою.
«Тут, в Іллічівському районі, я народився. Мене весь район знав, — заявляє Бойко. — Я ніколи нікого не зраджував, нікого не боявся. Але в житті я визначився по-іншому. Мене армія виховувала. З армії повернувся зовсім іншою людиною. І по життю крокую: нікуди не йду, не поступаюся, ніколи нікого не боявся й не боюся з однієї причини. Мені не можна відступати, бо за мною маса людей. Дивляться, яке рішення прийму, що робитиму. І я відчуваю на собі цю відповідальність».
Із досьє «ГОЛОСУ УКРАЇНИ»
Бойко Володимир Семенович
Голова правління, генеральний директор ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча». Герой України, повний кавалер ордена «За заслуги», заслужений металург України, лауреат Державної премії України. Народний депутат України четвертого й п’ятого скликань.
Народився 20 вересня 1938 року. Трудову діяльність розпочав 1955 року на Маріупольському металургійному заводі імені Ілліча слюсарем. В 1957-59 рр. проходив строкову військову службу. З армії повернувся на завод, працював у листопрокатному цеху різьбярем, потім — бригадиром. 1970 року закінчив Ждановський металургійний інститут, за освітою — інженер-металург. З 1971 року — старший майстер, а з 1976-го — начальник листопрокатного цеху № 6. Згодом працював начальником виробничо-розпорядчого відділу, заступником директора з виробництва. З квітня 1990 року — генеральним директором комбінату імені Ілліча. Після створення відкритого акціонерного товариства призначений головою правління, генеральним директором ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча».