У Кіровограді міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов офіційно представив нового голову обласної державної адміністрації Сергія Ларіна (на знімку)
Міністр тепло подякував попередньому голові облдержадміністрації Володимиру Мовчану за ту роботу, яку він проводив, перебуваючи на посаді.
На переконання Анатолія Толстоухова, для всіх нас настав час разом узятися за роботу. Саме після нинішніх виборів склалися такі умови. Коли Президент, коаліція у Верховній Раді і сформований уряд — це не три гілки, які вирішують кожна своє завдання. Це три гілки одного дерева влади. І та владна вертикаль, котра формується, ті призначення, які сьогодні відбуваються, свідчать, що «з цього дерева влади швидко з’являється країна».
— Я не хочу сказати, що нинішня кадрова політика бездоганна, — зауважив міністр, — але всі розуміють, що це системний підхід, який реалізується вперше і який не несе в собі навіть краплини того, що можна порівнювати з люстраціями чи переслідуваннями.
Урядовець також заявив, що нині йде робота і над програмою діяльності Кабінету Міністрів. Вона складатиметься з антикризових, стабілізаційних та реформаторських кроків і охоплюватиме період до завершення каденції нинішньої Верховної Ради, тобто до нових парламентських виборів. Вони не будуть достроковими, — переконаний Анатолій Толстоухов. Мало того, нинішня парламент-ська коаліція, на його думку, з часом має шанси і можливості стати коаліцією конституційної більшості.
Які завдання поставив перед ним та його новопризначеними колегами під час особистої зустрічі Президент Віктор Янукович, новий керівник Кіровоградської області сформував у своєму виступі буквально по пунктах.
Найперше — бюджет. Той варіант обласного бюджету, з яким він уже ознайомився, за словами Сергія Ларіна, важко назвати бюджетом розвитку. Як і в Україні загалом. Бо минула влада фактично «лишила руїни». Тож кошти в основному передбачатимуться для забезпечення головних бюджетних видатків.
Друге жорстке завдання, поставлене Президентом, — створення інвестиційної програми розвитку регіонів.
Не менш важливим питанням є подолання бідності. Завдання глави держави щодо підвищення соціальних стандартів мають виконуватися. Виходячи з цього, головним є не тільки своєчасна виплата заробітних плат, пенсій, стипендій, інших державних допомог, а й поступове їх зростання.
Наступне завдання, яке доведеться вирішувати новому керівництву облдержадміністрації, — жорстка економія державних коштів. Залишається актуальним питання щодо скорочення на 20% бюджетних видатків, зокрема, на утримання місцевих державних адміністрацій.
Таким само актуальним є питання боротьби з корупцією. Сергій Ларін попередив присутніх у залі чиновників про необхідність «зашити кишені і почати працювати для людей».
Крім того, новий керівник області має намір проводити прозору інформаційну політику. Він підкреслив, що керівники всіх рівнів повинні звітувати перед людьми про свою роботу, до того ж у форматі живого спілкування. Для керівників облдержадміністрації, силових відомств таким спілкуванням, зокрема, мають стати щотижневі прямі ефіри на обласному телебаченні.
Про майбутні кадрові призначення у своїй команді Сергій Ларін не говорив, однак наголосив, що «кумівства не буде». Кадрові призначення базуватимуться на професійних якостях кандидатів та бажанні виконувати поставлені завдання.
Місцеві ЗМІ вже озвучили, щонайменше, прізвища двох можливих заступників голови ОДА. Подейкують, що першим стане Микола Мездрін — колишній начальник Служби автомобільних доріг у Кіровоградській області, а згодом керівник Державної служби автомобільних доріг України. Місце заступника з гуманітарних питань посяде Людмила Давиденко, яка донині була першим заступником Олександрійського міського голови. Вони обоє вже призначені виконувачами обов’язків. Чи залишиться хтось із числа «старих» заступників, стане зрозуміло найближчим часом.
 
Кіровоград.