Голова Верховної Ради України Володимир Литвин називає позитивним рішення Конституційного Суду стосовно можливості окремих народних депутатів брати безпосередню участь у формуванні коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді. Про це керівник парламенту заявив під час інтерв’ю телеканалу «Рада» у п’ятницю, передає прес-служба Верховної Ради України.
В. Литвин зазначив, що висновок Конституційного Суду є правильним. «Рішення Конституційного Суду ніхто не може оскаржити, його потрібно виконувати», — сказав він. На його думку, намагання скептично, зневажливо оцінювати суддів Конституційного Суду та рішення цієї установи «свідчать про відповідний рівень культури». «Можна змінити Конституцію в установлений спосіб, але рішення Конституційного Суду відмінити неможливо», — наголосив він.
Рішення Конституційного Суду, на переконання Голови Верховної Ради України, важливе насамперед з огляду на те, що «цей крок засвідчує — нині ми маємо абсолютно неправову, антидемократичну виборчу систему». «І Конституційний Суд, на мій погляд, поставив на перше місце особистість народного депутата, а не фракцію. А це свідчить про те, що має бути наступний крок — прийняття Виборчого кодексу, який і базувався б на абсолютно прийнятній, зрозумілій і демократичній виборчій системі», — заявив він.
За цієї системи, вважає В. Литвин, громадяни мали б можливість, по-перше, обирати конкретну людину, по-друге, контролювати свого представника, по-третє, могли дати йому оцінку аж до відкликання його з посади будь-якого рівня, починаючи від сільського голови і закінчуючи Верховною Радою. «Для мене в цьому плані рішення Конституційного Суду є абсолютно позитивним», — підкреслив керівник парламенту.
Він також зазначив, що не згоден із «штучним» поділом парламенту на коаліцію й опозицію. «Я виходжу з того, що люди повинні обирати достойних своїх представників, а для цього вони повинні мати механізм, як їх обирати, і щоб ці достойники працювали на людей, бодай демонстрували такі затятість і завзятість у роботі, які вони демонструють у процесі безглуздого, безрезультативного і безперспективного блокування роботи Верховної Ради України», — зауважив він.
Володимир Литвин закликав політиків усіх рівнів не втручатися в судову систему: «Розумію всі натяжки, про які будуть говорити, коментуючи рішення суду, як і розумію те, що одна сторона залишиться незадоволена. У мене тільки одне побажання, прохання і вимога до політиків, які при владі і які не при владі, — не лізьте в судову систему!».
***  
Найважливішим питанням, яке мав би розглядати парламент цього тижня, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин називає насамперед бюджет. Водночас під час інтерв’ю телеканалу «Рада» у п’ятницю керівник парламенту заявив, що уряд і країна загалом перебувають у надзвичайно складному становищі. Така ситуація, за його словами, склалася через те, що «зверстати бюджет виявилось практично неможливо з огляду на ціновий фактор, маючи на увазі насамперед енергоносії».
В. Литвин звернув увагу на те, що, «через ті угоди, які для країни є неприйнятні, Україна як держава і її промисловість стають абсолютно нерентабельними і некурентоспроможними». Він нагадав, що ціна на газ у першому кварталі становить 330 доларів за тисячу кубічних метрів газу на вході, у другому кварталі становитиме 348, а коли дійде до споживача — сягне 400 доларів за 1000 куб. м. газу.
Голова Верховної Ради України висловив сподівання, що уряд разом із Верховною Радою та Президентом знайдуть рішення, які б дали змогу розв’язати цю проблему не за рахунок людей, не шляхом кратного підвищення цін на комунальні послуги.
На переконання керівника парламенту, необхідно вибудовувати відповідну систему відносин з Російською Федерацією, проводити переговори, шукати вихід із ситуації — «з тим, щоб люди не стали заручниками прорахунків влади». «Це ключова проблема. Ми повинні працювати, вгамувати особисті амбіції, погляди на міждержавні стосунки і розуміти, що навіть непродумані оцінки, непродумане слово можуть спровокувати конфлікт, за який розплачуватимуться абсолютно невинні люди», — зазначив він та закликав опозиційних політиків до стриманості.