А у Верховній Раді створять позафракційну депутатську групу «Запорізький край»
Голова Запорізької обласної державної адміністрації Борис Петров провів колегію. Поки що чітко накреслених шляхів виходу регіону з кризи помітити не вдалося. Окрім, хіба що, обіцянки достатньо жорстких підходів до виконавської дисципліни та чергового заклику до консолідації регіональної еліти.
Стосовно програмної промови голови облдержадміністрації, то головним у ній, уже вчергове, був «розбір польотів» попередників із висновком: «Це на Заході пройдено пік кризи, у нас, на жаль, падіння продовжується». І це правда, бо показники області в першому кварталі продовжували падіння за кількома надзвичайно важливими позиціями навіть порівняно з провальними цифрами першого кварталу 2009 року. Зокрема, за дев’ятивідсоткового промислового зростання загалом по Україні Запорізька область дає хоч і невеликий (2 відсотки), але мінус. А звідси й безрадісні соціальні показники: 70 мільйонів гривень заборгованості у зарплатах, до 140 мільйонів гривень зросла загальна по області заборгованість до Пенсійного фонду.
Власне, як головний пріоритет консолідованої представницької та виконавчої влади регіону вже новообраний голова Запорізької облради Павло Матвієнко назвав саме подолання обох названих заборгованостей. А ще, станом на перше січня, безперечне підвищення середньої по області зарплати на 15 відсотків. Щоб не дуже напружувати присутніх лише поганими новинами, голова облради повідомив, що в АПК регіону справи йдуть на лад. Низка банків уже надала селянам необхідні кредити і, станом на 9 квітня, посівна в розпалі — виконано 83 відсотки весняно-польових робіт.
Однак розслаблятися зарано. Як і дуже захоплюватися боротьбою лише за відсотки. Бо є серйозні проблеми в питаннях медицини, екології та охорони праці. Про це, зокрема, заявив у промові народний депутат, Герой України В’ячеслав Богуслаєв. Він повідомив, що через непродуманий скид дніпровської води (пам’ятаєте, яка ще кілька днів до того піднялася буча навколо можливої повені?), рівень води в Каховському водосховищі впав на 1,5 метра. Колись знаменита і навіть судноплавна річка Конка взагалі опинилася майже без води. А це загибель мільйонів ікринок риб, а ще тисяч гніздилищ птахів, але вже під час підняття води до нормального рівня. В. Богуслаєв назвав такі дії «злочином проти держави».
Колегія затвердила створення обласного Комітету з економічних реформ (голова — Борис Петров) та визначила керівників шести робочих груп з різних напрямів. Про анонсований раніше антирейдерський комітет (у складі комітету з реформ) цього разу навіть не згадали.
По закінченні колегії голова облдержадміністрації Борис Петров провів закриту зустріч з народними депутати України від Запорізької області. Як стало відомо згодом, її результатом було рішення про створення у Верховній Раді позафракційної депутатської групи «Запорізький край». Її керівником стане новий народний депутат Олександр Козуб (фракція Партії регіонів).
 
Запоріжжя.