Опозиція вимагає від влади негайно, упродовж нинішнього тижня, подати до Верховної Ради проекти державного бюджету України на 2010 рік та програми соціально-економічного розвитку. Про це заявила після засідання ради опозиційних парламентських сил лідер опозиції Юлія Тимошенко.
Вона наголосила, що факт неподання урядом проекту державного кошторису не пов’язаний із ціною на газ та переговорами з Росією, а також немає потреби підвищувати ціни на газ для населення, для промисловості, оскільки населення споживає газ українського видобутку, а у державних сховищах накопичено величезні газові резерви. За словами лідера опозиції, намагання уряду Азарова підняти ціну на газ обумовлено не контрактами з Російською Федерацією, а намаганням розрахуватися з «Росукренерго» за рахунок держави. Окрім того, Ю. Тимошенко звернула увагу на те, що у березні доходи держбюджету виконано лише на 70 відсотків від запланованого. І це означатиме, що буде недофінансовано всі ключові видатки у державі. А проект держбюджету-2010, який нині розробляє уряд, за словами лідера опозиції, містить прихований дефіцит бюджету: «Хочу попередити уряд і В. Януковича — той бюджет, який хочуть подати до Верховної Ради, де буде 17 відсотків дефіциту, в тому числі у прихованому вигляді, безумовно, не додасть Україні ані спокійних інфляційних показників, ані стабільної виплати соціальних видатків».
Опозиція продовжує наполягати на перерозподілі керівних посад у парламенті. Зокрема, на праві опозиції отримати посади Першого заступника Голови Верховної Ради та голів комітетів з питань бюджету, Регламенту, свободи слова, правосуддя та боротьби з організованою злочинністю. Ю. Тимошенко нагадала, що коли при владі була команда демократичних сил, тоді опозиції було надано всі механізми для контролю над владою, проходження через парламент проектів законів та постанов, які потрібні суспільству. Викликає стурбованість у опозиції і стан зі свободою слова у державі — коли лідерів опозиційних сил не допускають до ключових програм на телебаченні, а у ЗМІ перекручується та дозується інформація про діяльність опозиції. «Тільки та країна може вважатися демократичною, де дотримуються Конституція і закони, де надаються владою права опозиції, де свобода слова є реальною, а не сфальшованою», — наголосила Ю. Тимошенко. Опозиційні політичні сили у парламенті підготували відкрите звернення до Президента Віктора Януковича і провладних політичних сил щодо недопущення згортання демократії у державі. Ще одна вимога опозиції — збереження стратегічно важливих об’єктів державної власності. Ю. Тимошенко заявила, що влада має оприлюднити умови, на які готова піти Україна на переговорах з Росією заради зниження ціни на газ. Адже лунають заяви про те, що Україна начебто пропонує Росії в обмін на знижену ціну на газ створення газотранспортного консорціуму, збільшення впливу на галузі авіабудування та ядерної енергетики.
Стурбованість станом зі свободою слова та гуманітарної політики висловив і заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. За його словами, нинішнього тижня буде звільнено четвірку членів Нацради з питань телебачення і радіомовлення від парламенту і оголошено конкурс на заміщення вакантних посад. М. Томенко наголосив на тому, що опозиція має бути представлена у Нацраді. У парламенті зареєстровано проект постанови про проведення парламентських слухань щодо гуманітарної політики нинішньої влади. Заступник глави парламенту стурбований і підготовкою до відзначення 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні. На його думку, пошана до захисників Вітчизни має полягати не у спорудженні пам’ятників Сталіну чи радянських прапорах під час параду, а у соціальному захисті та підтримці ветеранів. М. Томенко також підкреслив, що під час розгляду держбюджету-2010 опозиція вимагатиме розглядати його за повною, а не скороченою процедурою.
Прем’єр-міністр опозиційного уряду, народний депутат Сергій Соболєв, поінформував про пропозиції до порядку денного сесії. Адже, за Регламентом, парламентська опозиція має право формувати порядок денний сесії на один день — середу. Опозиція запропонувала п’ять блоків питань — зокрема, законопроекти про допомогу для малозабезпечених родин, про введення в дію законів про боротьбу з корупцією, запровадження професійної армії, параметри незалежного тестування під час вступу до вузів, зменшення податків на прибуток, додану вартість, п’ятирічні канікули для малого та середнього бізнесу. Окрім того, опозиція наполягатиме на створенні тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів тиску на суддів Конституційного Суду під час прийняття рішення щодо легітимності формування парламентської коаліції.
Після засідання ради опозиції керівники опозиційних партій біля посольства Польщі вшанували пам’ять загиблих в авіакатастрофі під Смоленськом Президента Польщі Леха Качинського та високопосадовців. Лідер опозиції Юлія Тимошенко наголосила, висловлюючи слова скорботи і співчуття, що для українського народу це така ж трагедія, як і для братнього польського народу.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.