12 квітня виповнюється 60 років від дня народження завідувача Секретаріату Першого заступника Голови Верховної Ради України Олександра Івановича Мельника (на знімку).
За цей час ним пройдено такий життєвий шлях, яким можна по праву гордитися. Син простих людей із вінницького села, він успішно закінчив Київський педагогічний інститут іноземних мов і як кращий студент пройшов річне стажування у Кембріджському університеті у Великобританії, згодом закінчив Московську вищу комсомольську школу при ЦК ВЛКСМ.
Така солідна базова теоретична підготовка, його природні аналітичні здібності, щоденна наполеглива праця над собою, здатність критично аналізувати кожен свій крок і планувати свою перспективу — все це дозволило Олександру Івановичу завжди бути на висоті вимог часу, займати досить високі пости, бути потрібним людям і суспільству.
Якщо заглянути в його трудову книжку, то він свого часу працював другим секретарем Великолепетиського райкому ЛКСМУ, керівником лекторської групи Херсонського обкому комсомолу, а потім лектором, заступником завідуючого відділом пропаганди й агітації Херсонського обкому Компартії України. Після цього п’ять років працював інструктором відділу пропаганди й агітації Центрального Комітету Компартії України, два роки — помічником другого секретаря ЦК Компартії України.
З жовтня 1990 року Олександр Іванович працює помічником Голови Верховної Ради України, а з грудня 1991 року по серпень 1994 року — першим помічником Президента України. Потім він керівник служби Прем’єр-міністра України, радник голови ради банку «Юнекс», займається редакційною діяльністю.
З вересня 2005 року державний службовець третього рангу Олександр Іванович Мельник знову працює у Верховній Раді України — радником керівника апарату, а з листопада 2006 року — завідувачем Секретаріату Першого заступника Голови Верховної Ради. Саме в цей час мені довелось з ним працювати, і я вже від імені його співробітників можу сказати, що він — це та чудова людина, яка сама себе зробила.
На всіх етапах життя Олександр Іванович характеризується обов’язковістю, пунктуальністю, високою відповідальністю за доручену справу, принциповістю і вимогливістю до себе й до інших, умінням планувати роботу і працювати в команді, комунікабельністю і надійністю у відносинах із людьми. Підготовлені ним законопроекти, статті, виступи, відповіді на звернення виборців та інші документи відзначаються глибокою актуальністю, компетентністю, конкретністю і реалістичністю.
За кожною справою, якою він займається, відчувається перш за все турбота про людей, про виборців, яким у чомусь треба допомогти, щоб поліпшити нинішнє складне життя. Зрозуміло, що такий доброзичливий професійний стиль прекрасного апаратника викликає до нього авторитет і повагу. І ми, його колеги, завжди і в усьому стараємося брати з нього приклад.
У ці квітневі дні на адресу шановного Олександра Івановича Мельника йдуть щирі, теплі привітання з його першим 60-річчям. Усі ми від усієї душі приєднуємося до цих побажань і дуже хочемо, щоб у нашого дорогого ювіляра завжди були нові успіхи в роботі, міцне здоров’я і довгі роки щасливого життя.

Іван ГАВРИЛИШИН, член Національної спілки журналістів України.

Фото Василя ГРИБА.