Учора депутати Чернівецької обласної ради перевіряли свої знання української мови. Зі 104 народних обранців Буковини на імпровізований іспит із правопису прибули лише дванадцять. Листки з диктантом, який читала викладач одного з чернівецьких ліцеїв, були закодованими, а результати оприлюднювалися лише за згодою екзаменованих.
Як сказав голова Чернівецької обласної ради Іван Шилепницький, предтечею диктанту стали збурення серед депутатського корпусу на нещодавній сесії з приводу призначення на посаду міністра освіти та науки Дмитра Табачника. Тоді Іван Шилепницький запропонував не перебирати на себе кадрові повноваження Президента та Прем’єр-міністра і кожному депутату особисто з’ясувати рівень своїх знань у царині української мови. На написання диктанту погодилися всі, але на практиці виявилося, що сміливих серед буковинських депутатів — як апостолів у Христа. До речі, сам Іван Шилепницький теж писав диктант і отримав «п’ятірку» за п’ятибальною системою.
Нині у спільних коридорах ради та облдержадміністрації в будинку з левами лунає пропозиція посадити за написання диктанту і ключових чиновників ОДА. Скільки таких знайдуть мужність зустрітися сам на сам      із вчителькою української мови, поки що невідомо.

Чернівці.