За незвичним сценарієм, без запалювання символічного блакитного вогника, відбулося минулого четверга урочисте відкриття газопроводів у селах Скороходове та Чернецьке Талалаївського району.

Причиною цього стало запрошення на урочистості мешканцями цих сіл народного депутата від БЮТ Олега Ляшка (на знімку). Він сприяв виділенню коштів на бюджетне фінансування підвідних та частково вуличних газопроводів, контролював надходження відповідних сум та хід робіт. Однак авторитет парламентарія і політичної сили, яку він представляє, постійно викликали занепокоєння у районної виконавчої влади. Тож дізнавшись про участь у святкуванні Олега Ляшка, в. о. голови Талалаївської райдержадміністрації Микола Співак зробив усе можливе, щоб свята не відбулося.
На урочистості в селі Скороходовому не прийшов навіть сільський голова Михайло Педько. Як з’ясувалося згодом, він мав вагомі підстави, щоб уникати зустрічі з селянами та народним депутатом — не міг пояснити людям, куди поділися одержані підрядником ще в січні цього року 260 тисяч гривень державних коштів. Їх обіцяли повернути жителям села як компенсацію частини витрат на газифікацію.
Уже три місяці кожен із 49 членів газового кооперативу сподівається одержати понад п’ять тисяч гривень компенсації, та у відповідь — тиша. Мовчить керівник організації-підрядника, яка знаходиться в Бобровиці, не мають чого сказати ні в сільській раді, ні в райдержадміністрації. Не мав інформації з цього приводу і присутній на зборах голова Талалаївської районної ради Олег Василенко. А сільський голова у телефонній розмові пояснив, що готові не всі документи і через це неможливо звітувати про використання коштів.
Олег Ляшко пообіцяв звернутися з приводу законності використання 260 тис. бюджетних коштів до Генеральної прокуратури, бо є підстави вважати, що їх просто хочуть привласнити. Газ, до речі, подали у мережу за день до приїзду народного депутата. Очевидно, сподіваючись хоч трохи зменшити напругу в сільській громаді.
На відкриття газопроводу в Чернецькому чекали п’ять років. Сільський голова, виступаючи на урочистих зборах, розповів, що початок газифікації було покладено у 2005 році, коли Олег Ляшко, тоді ще кандидат у народні депутати, дав 10 тисяч гривень власних коштів на виготовлення проектно-кошторисної документації.
Згодом 20 тисяч гривень виділив керівник місцевого сільгосппідприємства Микола Горянський. 1181 тисяча гривень державних коштів надходили частинами протягом чотирьох років і щоразу парламентарій обстоював інтереси Чернецького та багатьох інших сіл Чернігівщини, котрі за цей період одержали десятками років обіцяний газ.
— У моєму ставленні до кожного, з ким щодня доводиться вирішувати питання, з якими звертаються виборці, більше значить не партійність, а їх наміри, прагнення допомогти у добрій справі, — сказав у своєму виступі Олег Ляшко. — Головне — потрібно бути людьми.

Талалаївський район
Чернігівської області.