На цьому заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко наголосив під час презентації свого проекту «Слуханка для української малечі» директорам дошкільних закладів Одеси. Про це повідомили у секретаріаті заступника глави парламенту. Сам М. Томенко сповідує принцип сучасного патріотизму, який не змушує дітей, школярів чи громадян України до формальної любові, а дає можливість дізнатися про історію та культуру країни, щоб справді поважати і шанувати свою Батьківщину. На жаль, зазначив політик, держава для цього робить дуже мало. Тож його фонд намагається різними просвітницькими проектами компенсувати таку неувагу держави. Один із таких проектів — «Слуханка для української малечі», спільний проект фонду та Національної радіокомпанії України. До ней увійшло 77 творів (20 казок: українські народні казки, казки народів світу та авторські казки, які виконують народні артисти України) та 57 музичних творів (дитячі пісеньки, веснянки, ігри, заклички, лічилки, колядки та колискові у виконанні й іменитих артистів, і творчих дитячих колективів). В основу створення диска лягла ідея зібрати різні твори для дітей, які можна було б використовувати й під час дитячих свят, і у щоденному житті. «Слуханку» отримали всі дошкільні заклади Одеси. Окрім того, М. Томенко повідомив, що він спільно з народним депутатом Олегом Радковським передасть такі диски у кожен дитячий садочок Одеської області. А під час інтерв’ю одеському каналу «ОК» заступник Голови Верховної Ради України висловив здивування, що керівники деяких університетів відмовили в презентації його книг «Історія української Конституції», «Український романтик Микола Гоголь» та «Теорія українського кохання». За словами парламентарія, з такою неоднозначною ситуацією він зіткнувся вперше. «Вперше за останні роки виникла ситуація, коли у невиборчий період університети країни не дозволяють проведення презентації книг, частина яких, до речі, рекомендована як навчальний посібник для студентів», — підкреслив М. Томенко.
*** 
Учора заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко взяв участь у відкритті пам’ятного знака на честь 300-річчя Конституції Пилипа Орлика в місті Бендери (Республіка Молдова). Участь у заході також узяли керівник Придністров’я Ігор Смирнов, Посол України в Республіці Молдова Сергій Пирожков та інші.
«Відкриття пам’ятного знака — це відновлення історичної справедливості, бо це місце, де українські гетьмани та українська еліта виписали своє уявлення про майбутню незалежну демократичну країну, про яку вони мріяли і яку тепер ми повинні будувати», — зазначив М. Томенко. Він також висловив переконання, що тепер ще більше українців буде приїздити до Бендерської фортеці, щоб ушанувати таку визначну історичну подію та поклонитися цьому місцю.
Крім того, заступник глави парламенту взяв участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Роль та значення Конституції Пилипа Орлика в становленні демократичних інститутів країн Східної Європи», що відбулася в Тирасполі. 
Наразі, підводячи попередні підсумки відзначення цієї дати, Микола Томенко назвав парадоксом те, що керівництво Придністров’я, науковці та українська громада в Молдові виявили більшу повагу до вагомої історичної події українського життя, аніж самі українці. «Однак, я переконаний, що відзначення трьохсотріччя першої української Конституції не завершується датою її написання, і Україна ще зможе належним чином вшанувати цю визначну подію своєї історії», — сказав політик.