Вважаю за доцільне запровадити два строки прийому документів до ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації та двічі на рік проводити вступні іспити.
Перший (основний) термін вступу залишити нинішній, тобто влітку. А другий (додатковий) пропоную проводити за умов наявності аудиторного фонду і відповідної бази — взимку — в січні з поданням документів не пізніше 20 січня і складанням останнього іспиту не пізніше 30 січня.
Щоб мінімізувати витрати, слід проводити другу (зимову) вступну кампанію лише за рахунок самих навчальних закладів, приймати абітурієнтів на платні форми навчання на спеціальності, що мають найвищий попит у регіоні. Вважаю доцільним також ввести обмеження в період зимової вступної сесії на кількості студентів (до 25 відсотків від загального числа відповідної спеціальності за наявною акредитацією), що можуть бути зараховані після вступних іспитів. Залишити перший термін вступу основним для навчальних закладів всіх рівнів акредитації. Кожний ВНЗ має сам затвердити умови вступу в межах чинних законодавчих норм. Відповідний академічний рік може починатися з лютого і завершуватися в грудні.
Моя пропозиція, вочевидь, потребує обговорення громади і фахівців, певного вдосконалення законодавства щодо правил прийому та вступу до ВНЗ.
Арам ШІРІНЯН, кандидат фізико-математичних наук, докторант Київського національного університету імені Т. Шевченка.