У Дорошівській загальноосвітній школі дітей безплатно годують духмяною солодкою випічкою та чаєм з лікарських трав або компотом із сухофруктів.

— А повноцінні обіди у нас за умовну ціну, оскільки основний продовольчий фонд їдальні за допомогою спонсорів — місцевих фермерів та сільгосптоваровиробників — поповнюється восени, — ділиться директор школи Любов Кузнєцова.

Досі у шкільній коморі вдосталь картоплі, квашеної капусти, маринованих огірків і помідорів, моркви, буряку, цибулі. Тому салати та овочеві гарніри у вартість обідів не входять.

Продукцією полів дітей забезпечили підприємці М. Кольца та В. Луговий. Допомагають дітворі на території Дорошівської сільської ради і фермер В. Дяченко, і депутати О. Лівик та О. Макогон, і керівник ТОВ «Дружба» П. Корж.

— Діти повинні калорійно і збалансовано харчуватися, — зазначає голова обласної ради Тетяна Демченко. — Депутати з виїздом на місце вивчали ситуацію в кожному районі, у кожній школі й дійшли невтішних висновків: у селах вкрай низький відсоток дітей, які харчуються у ЗОШ. Як з’ясувалося, основна причина — високі ціни в їдальнях.

Двічі торік на президії облради та у сесійній залі розглядалося питання про організацію харчування учнів і дошкільнят.

Це дало істотні результати. Практично в усіх закладах, де не було харчоблоків, сьогодні відкрито їдальні. А вартість учнівських обідів зведено до мінімуму.

Вознесенський район

Миколаївської області.

На знімку: «смачна перерва».

А тим часом

За останні десятиріччя в Україні значно погіршився стан здоров’я дітей та підлітків. Це пов’язано з істотним зменшенням рухової активності школярів та збільшенням обсягу навчальних навантажень.

Діти проводять в школі дедалі більше часу, тому правильне харчування набуває особливого значення.

Поліпшити ситуацію певною мірою може унікальна модульна освітньо-виховна програма для учнів «Абетка харчування».

Її новизна в тому, що вперше у вітчизняній практиці розроблено концептуальні засади формування культури харчування молодших школярів та передбачено участь батьків у реалізації програми. Тематика програми «Абетка харчування» висвітлює різні аспекти раціонального харчування. Серед них: яким має бути повноцінне здорове харчування та його режим; найважливіші продукти; щоденний раціон; цінність води для здоров’я людини; народні традиції харчування тощо.

Програма стартувала восени 2009 року та успішно реалізована в дев’ятьох регіонах України.

Про позитивні результати розповіли вчителі київських, запорізьких, дніпропетровських та львівських шкіл.