З приходом весни побільшало роботи в одному з найкращих сільгосппідприємств області — ПП «Агро-Експрес-Сервіс», де генеральним директором Сергій Костючко, котрого нинішнього року нагороджено орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Вийшли в поле і працівники першої дільниці.
— Потенціал тутешніх земель (а вони розташовані на території Новоукраїнської, Мальованської, Добрятинської сільрад Млинівського району. — Авт.) дуже великий, і віддача щороку зростає, — каже директор дільниці №1 Михайло Приходько. — Водночас доводиться вирішувати й одне з найпроблематичніших питань — кислотність ґрунту. Якщо раніше з нею «боролися» внесенням крейди, то нинішнього року до уже звичних методів додався ще один — внесення у ґрунт дефекату. Загалом на кожен гектар внесено по 5 тонн цього відхідного на цукрових заводах матеріалу, що має істотно посприяти врожайності сільгоспкультур. Зокрема, цукрових буряків, яких плануємо отримати в межах 600—650 центнерів з гектара. Такий рубіж цілком реальний, бо на окремих експериментальних ділянках мали до 700 центнерів з гектара.
Іншою важливою складовою досягнення запланованого результату керівник дільниці вважає науковий підхід до вирощення сільгоспкультур. У цьому сенсі керівництво ПП «Агро-Експрес-Сервіс», агрономічна служба докладають великих зусиль. Задіяно також науковців зі Львова. Одне слово, усі необхідні компоненти для сільгоспкультур вносяться у ґрунт після детального його аналізу, з урахуванням їх питомої необхідності...
Оскільки основа врожаю закладається під час сівби, то саме на цьогорічній посівній застосовано найновіші у світі розробки. Мається на увазі зарубіжна сівалка (на знімку вгорі), яка забезпечує високу якість посіву: насінина від насінини лягає з точністю до сантиметра — залежно від налаштування.
Зрештою, усі, хто задіяний на посівній, почуваються навіть із такою супертехнікою не як новачки — взимку пройшли курс теоретичної підготовки. А на додачу нині проявляють ще й старанність, бо це добре стимулюється гідною зарплатою.
— Недавно доставляли мінеральні добрива з ВАТ «Рівнеазот» на нашу дільницю, — розповідає Михайло Приходько. — Лише за один день перевезли і поскладували 304 тонни селітри. І це за того, що відстань до підприємства — за сотню кілометрів, а на перевезенні селітри працювало лише два наші «МАЗи» з причепами. Старалися, бо за це в «Агро-Експрес-Сервісі» передбачено хороші матеріальні стимули. На цей чинник керівництво підприємства звертає особливу увагу, дедалі більше вдосконалюючи його. Скажімо, нинішнього року цілком можливим є використання такого дещо призабутого стимулу, як «тринадцята зарплата». Але це, звичайно, у разі виконання поставлених завдань, котрі, як на мене, є цілком реальними. Тут має відіграти важливу роль і своєрідне трудове змагання між п’ятьма нашими дільницями. Нинішнього року вирішено дещо вирізнити умови цього змагання. Раніше дільниці змагалися між собою за першість з урожайності. Торік наша дільниця була першою по ріпаку, другою — по пшениці, третьою — по цукровому буряку. А вже за середніми показниками визначалося загальне місце. Нині цю методику вдосконалено, і найважливішим чинником стане прибутковість.
Іще така деталь. Допоки поля відпочивали під снігом, частина працівників ПП «Агро-Експрес-Сервіс» побували на відпочинку та оздоровленні у санаторіях — і в Україні, і за кордоном, набираючись сил перед посівною. До того ж усе це — за рахунок підприємства. На дільниці №1 таких працівників — десять. Звичайно, путівками заохочували кращих із кращих. Не залишились в накладі й ті, хто довірив свої паї ПП «Агро-Експрес-Сервіс»: за кожен пай селяни одержали 1200 гривень або 1200 кілограмів зерна (це вже на їхній вибір).
Рівненська область.
Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.