Учора в столичному концертному залі «Більшовик» відбувся вечір, присвячений Міжнародному дню циган. Як завжди в цей день, єдиний в Україні циганський театр «Романс» презентував для свого глядача нову музичну програму.

Міжнародний день циган святкують у 60 країнах світу. Свято започатковане на всесвітньому конгресі циган 8 квітня 1971 року в Лондоні. Його мета — привернення уваги до самобутньої культури народу, перша згадка про який з’явилась у 1501 році, коли їх ватажок Василь отримав охоронну грамоту від литовського князя Олександра Казимировича. Цього дня, за традицією, запалюють мільйони свічок як символ єдності народу. І тисячі яскравих вінків опускають на воду, щоб вони спливали бурхливими водами річок, нагадуючи тим, хто їх бачить з берегів, про нелегку долю народу — вічного блукальця без історичної батьківщини.

Незважаючи на те, що циган у світі понад 12 мільйонів, їх не чують протягом багатьох століть. Історія цього народу, як і його культура, оточені міфами і стереотипами. І все-таки вона існує, унікальна надзвичайно багата культура з цілим світом традицій і цінностей, з іншою точкою зору на цей світ, на його проблеми і на його красу.

Цей волелюбний, талановитий і гордий народ прагне визнання, розуміння і свого місця під сонцем!

В Україні вони становлять 0,1 відсотка від усієї кількості населення, тобто менше 50 тисяч душ. Одначе це не означає, що культурно-освітні проблеми та здобутки народу від того є меншими. Просто про них треба знати, а щоб знати — треба бачити. Вікно в їхню культуру відкриває єдиний у Києві та в цілій нашій державі циганський театр «Романс». Тут звучать зі сцени знамениті циганські романси, а також Пушкін і Ліна Костенко в перекладі циганською мовою.

Засновник і керівник театру, народний артист України Ігор Крикунов уперше запросив гостей на свято 11 років тому.

Фото Анатолія Селентія.