Майже тридцять років тому сумські театрали святкували прем’єру чи не вперше тоді там поставленої класичної віденської оперети всесвітньо відомого австрійського композитора Йоганна Штрауса «Летюча миша». Це було в муздрамтеатрі імені Щепкіна. Вистава вражала, вона була однією з улюблених у Сумах. Та не тільки легкий дух вальсу і кокетлива манера оперети створювали театральне дійство. Вистава мала й фішку — особливого учасника на особливій ролі. Під час другої дії під вишуканий оркестровий супровід з-під колосників на сцену влітав справжнісінький живий кажан, що виконував свою «партію». Кумедно й жваво ширяв над головами артистів, потім зникав. Звідки він брався в театрі, ніхто не знав, та й чому вподобав саме Штрауса — теж. Мало хто з глядачів міг стримати добродушну усмішку, спостерігаючи той феєричний дивертисмент.
Нещодавно в Сумах знову відбулася прем’єра «Летючої миші» у постановці художнього керівника театру, заслуженого артиста України Ігоря Рибчинського. Легкість і грацію, що ними сповнена атмосфера цієї вистави, можна порівняти скоріше з польотом метелика. А в поєднанні з динамічною стрункістю і шармом, притаманними справжній летючій миші, вистава взагалі справляє незабутнє враження. У жартівливій невимушеності флірту, що гармонійно поєднана з делікатним, злегка напускним гротеском, з перших секунд виникає відчуття обов’язкового хепі-енду і передчуття свята. Найвибагливіше око задовольнить дивовижний калейдоскоп барвистих характерів і кольорів настрою. Ансамбль бездоганно поєднує в собі ненав’язливі ознаки всесвітньо відомої класичної оперети, що наповнена таким необхідним сьогодні оптимізмом.
І будь-які негаразди здаються жартом, і будь-які біди виглядають смішними, варто лиш поглянути на життя очима героїв вистави. Вибухова енергетика непереможного бажання свята здається нездоланною ніякими життєвими обставинами.
Повернення «Летючої миші» на сцену театру Щепкіна майже через тридцять років — подія символічна, її цілком можна сприймати як знак збереження на сцені гарних традицій музичного театру сучасними поколіннями акторів, серед яких імена і вже відомих майстрів, і молодих артистів (Сергій Корінний, Володимир Берелет, Сергій Федосенко, Павло Рибчинський, Марина Маслюкова, Наталія Нерянова та інші).
Суми.
На знімку: сцена з вистави «Летюча миша».
Фото Олексія Целіка.