Кущовий семінар з питань взаємодії із ЗМІ організувала Генеральна прокуратура України на базі прокуратури Рівненської області. Тож прес-секретарі прокурорів Волинської, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Хмельницької, Чернівецької і Тернопільської областей ознайомились з тим, як на Рівненщині реалізується принцип гласності, зокрема, щодо реагування прокуратури на звернення і заяви громадян.
Крім традиційних методів, як, скажімо, створення веб-сайту, прес-конференцій щодо розкриття та розслідування резонансних кримінальних справ, публікацій у газетах, виступів по телебаченню, тут практикується оперативне реагування на критичні виступи у пресі, що створює позитивний імідж і виданню, і прокуратурі. Досвід співпраці прокуратури області з парламентською газетою «Голос України» у цьому напрямі дав позитивні результати. Так, «Голос України» свого часу провів журналістське розслідування за листами читачів, які порушували актуальні для міста проблеми — облаштування аварійних виїздів на автовокзалі по вулиці Київській, вільного доступу до нього (адже пасажири змушені були добиратись через платну автостоянку, чим наражали себе на небезпеку). Обурювало людей несанкціоноване будівництво на території платної стоянки кафе. Завдяки реагуванню прокуратури та активній позиції власного кореспондента газети Олександри Юркової всі ці проблеми вирішено, а самобуд знесено.
Зараз прокуратура проводить перевірку за публікаціями у «Голосі України» щодо проблем, які виникли у селах Великоозерянської сільської ради Дубровицького району із створенням на прилеглих до населених пунктів лісних угіддях мисливського господарства «Залужжя», а також за фактом самовільного будівництва паркану у новому масиві Рівного, що перешкоджає руху транспорту і вільному доступу до вулиці інших мешканців обласного центру.
Заслуговує на увагу досвід цього видання і прокуратури області, які обов’язково доводять розгляд розпочатих справ до кінця і про це інформують читачів. Це викликає довіру в людей і до видання, і до прокуратури, у те, що у нашому, на жаль, корумпованому світі можна добитися справедливості.
Начальник прес-служби Генеральної прокуратури України Юрій Бойченко порушив проблему стосовно вдосконалення роботи прес-секретарів обласних та прирівняних до них прокурорів. На його думку, необхідно знайти оптимальну форму спілкування журналіста і працівника прокуратури, щоб оперативно інформувати громадськість про вжиті прокураторую заходи.
Загалом, проведений семінар дозволив не лише обмінятися досвідом роботи щодо реалізації одного з найважливіших принципів діяльності органів прокуратури, яким є гласність, а й визначити головні пріоритети та практичні засади з питань висвітлення наглядової діяльності.