Розвиток транскордонного співробітництва поліпшить відносини між Україною і Євросоюзом. Про це заявив на міжнародній конференції «Стан законодавчого та нормативного забезпечення транскордонного співробітництва» голова Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк.
«Поза сумніву, це питання є важливим для України. Його розвиток усуне різницю між периферійними областями і центральними регіонами країни, ліквідує обмеження в пересуванні осіб, що надзвичайно важливо. І, найголовніше, поліпшить життя мешканцям прикордонних регіонів, — зазначив парламентарій. — Я переконаний, що співпраця представників громадянського суспільства, органів місцевої і центральної влади, законодавчого органу поліпшить економічний стан прикордонних областей нашої держави».
За його словами, головним недоліком у розвитку транскордонної співпраці є відсутність балансу повноважень між центральною і регіональною владами. Також варто відзначити низький рівень залучення територіальних громад, громадських організацій і бізнесу до участі у транскордонній співпраці, в тому числі в розробці й впровадженні конкретних проектів.
Крім того, голова комітету відзначив недосконалість законодавства, зокрема, відсутність єдиних нормативно-правових стандартів. Також немає системної підготовки фахівців, що є причиною нестачі досвіду в реалізації конкретних проектів, недостатній рівень інформаційного забезпечення та відсутність системного моніторингу і координації діяльності органів місцевого самоврядування.
Борис Тарасюк нагадав, що саме Комітет з питань європейської інтеграції ініціював прийняття закону щодо розвитку транскордонної співпраці. В травні 2007 року за сприяння комітету було проведено парламентські слухання «Інтенсифікація співробітництва України з Євросоюзом в рамках єврорегіонів і перспектив транскордонної співпраці», а в листопаді минулого року слухання «Розвиток транскордонного і міжрегіонального співробітництва в рамках єврорегіонів на кордоні України і ЄС». За їхніми результатами було прийнято рекомендації для парламенту, уряду та органів місцевого самоврядування.