Про це заявив, перебуваючи у Тернополі, народний депутат України, лідер «Української платформи» Павло Жебрівський (на знімку). На його думку, нинішній уряд не піде на зменшення соціальних видатків, оскільки не захоче кидати м’яч на поле опозиції. Однак впорядковувати соціальні пільги рано чи пізно доведеться, кількість їх надто велика.
Дотувати слід не ціну, а конкретну людину. Гасло помаранчевого майдану «Багаті поділяться з бідними» залишається актуальним, але його не слід розуміти буквально. Багаті повинні ділитися через податки, сплачувати повну вартість житлово-комунальних послуг, а вже держава через бюджет дотує найвразливіших у соціальному плані своїх громадян. Це нормальний підхід. Якби з 10,5 мільярда доларів, які позичив попередній уряд у МВФ, 2,5 мільярда пішли на підтримку соціальних видатків, а 8 — на розігрів української економіки, то це мало б довгострокову перспективу. Кредити повинні працювати на економіку, а не на проїдання.
Одне слово, без реформ не обійтися. Судячи з персонального складу нинішнього уряду, він, за словами Павла Жебрівського, зможе стабілізувати ситуацію, а ось провести кардинальні реформи — навряд чи. На жаль, принципи формування уряду Миколи Азарова були не так на професійних засадах, як за принципами квот Партії регіонів, у якій, як відомо, — чотири течії. Окрім того, кадри добиралися не під програму дій, якої нема досі. Жодних системних реформ ні уряд Віктора Януковича, ні уряд Юлії Тимошенко, хоч були при владі по два рази, не запропонували і не провели.
Павло Жебрівський також позитивно відгукнувся про нового керівника Тернопільщини Ярослава Сухого. Він має господарський та політичний досвід. Водночас він побажав своєму недавньому колезі по парламенту стійкості і застеріг від нав’язування йому кадрів на посади керівників контролюючих і правоохоронних органів за партійним принципом.
 
Тернопільська область.
Фото автора.