Офіційно оголошене вчора рішення Конституційного Суду України (КС) стосовно можливості безпосередньої участі окремих народних депутатів у формуванні коаліції депутатських фракцій було очікуваним. КС вирішив, що положення частини шостої ст. 83 Конституції, частини четвертої ст. 59 Регламенту Верховної Ради слід розуміти так, що окремі народні депутати України, зокрема ті, які не перебувають у складі депутатських фракцій, що ініціювали створення коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, мають право брати участь у формуванні коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України.

 Зокрема, у рішенні зазначено, що Конституція, передбачивши належність народних депутатів до фракцій, не обмежила їх права самостійно визначатися під час прийняття рішень, у тому числі щодо входження до складу більшості, яка формує коаліцію. Наявність у депутата такого права не залежить від позиції депутатської фракції щодо участі в коаліції.

Водночас КС зазначив, що попереднє тлумачення положень частини шостої ст. 83 Конституції в рішенні КС від 17.09.2008 р. було дано без урахування чинного на той час Тимчасового регламенту Верховної Ради, який цим же рішенням був визнаний неконституційним.
ДУМКИ З ПРИВОДУ
Коментуючи рішення Конституційного Суду щодо легітимності утворення парламентської коаліції, міністр опозиційного Кабінету Міністрів, депутат від «НУ-НС» Роман Зварич висловив думку, що на 11 суддів КС чинився тиск. «Маємо всі ознаки корупції в Конституційному Суді», — заявив Р. Зварич. І відзначив, що КС, приймаючи рішення, визначив головним законом в країні не Конституцію, а Регламент Верховної Ради. До того ж послався на статтю 61 Регламенту, конституційність якої зараз оскаржується у КС народними депутатами. Водночас Р. Зварич припустив, що рішення КС не вплине на масове входження депутатів від «НУ-НС» до коаліції. «Максимум це буде 2—3 тушки», — сказав він. Міністр юстиції опозиційного уряду, заступник голови фракції БЮТ Олена Шустік повідомила, що наступного тижня до парламенту буде внесено проект постанови про утворення тимчасової слідчої комісії з питань мотивів та підстав винесення «неправового» рішення суддями КС. Депутат не виключила, що рішення суду про легітимність нинішньої парламентської коаліції позначиться на кількісному складі фракції БЮТ. «Але головне, — якісний склад», — сказала О. Шустік.
* * *
А депутат-регіонал Юрій Мірошниченко вважає, що згідно з рішенням Конституційного Суду України діяльність коаліції, утвореної у Верховній Раді, є конституційною і «ніякі політичні дискусії не зможуть перешкодити виконувати свої повноваження як членам коаліції, так і утвореним коаліцією урядом».
«КСУ діяв абсолютно коректно з правової точки зору, і мені здається, він розставив крапки в правовій дискусії. Що стосується політичної дискусії, то вона може продовжуватися, може мати свою реалізацію при внесенні змін до Конституції, але всі ці обставини не можуть дискутуватись в правовій дискусії, яка була предметом розгляду КСУ», — зазначив парламентарій.