Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко звернувся до голови Головного контрольно-ревізійного управління з проханням провести інвентаризацію об’єктів державної власності, призначених для користування посадових осіб, а також до Генерального прокурора України з вимогою провести перевірку законності надання у користування державних дач та житлових будинків.
Як повідомили у прес-службі народного депутата, голова комітету також звернувся до голови Фонду державного майна та керівника Державного управління справами з проханням надати інформацію з Єдиного реєстру об’єктів державної власності. Зокрема, щодо переліку будинків, які мають статус державної дачі; будинків, які перебувають у державній власності та призначені для особистого користування посадовими особами; суб’єктів, що здійснюють управління цими об’єктами, та підстав, на основі яких вони це роблять.
Водночас А. Гриценко запропонував Прем’єр-міністрові М. Азарову доручити профільним міністерствам розробити законопроект «Про управління державним майном, що забезпечує діяльність Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України».
«На сьогодні такий порядок управління державним майном, що забезпечує діяльність глави держави, уряду та парламенту, залишається законодавчо невизначеним, — наголосив
А. Гриценко. — Через недостатнє нормативне регулювання правового статусу державних дач і відокремлених житлових будинків, що знаходяться у державній власності та призначені для особистого користування посадовими особами, а також ряд публікацій у пресі, сьогодні виникла ситуація, коли практично неможливо встановити, хто саме здійснює управління вищезазначеними об’єктами та на яких підставах. Це дає можливість робити припущення про зловживання у цій сфері». На його думку, занепокоєння громадськості викликає ще й те, що низка постанов та розпоряджень Кабміну, на підставі яких повинні надаватися в користування об’єкти державної власності, мають гриф обмеженого доступу до інформації.