Як ми вже повідомляли, Голова Верховної Ради Володимир Литвин 6—8 квітня перебував з візитом у Санкт-Петербурзі (Російська Федерація), де брав участь у заходах Міжпарламентської асамблеї держав—учасниць СНД (МПА СНД). У середу В. Литвин, зокрема, зустрівся з Президентом Європейської асамблеї з безпеки та оборони—Асамблеї Західноєвропейського Союзу (ЄАБО—АЗЄС) Робертом Волтером. Під час зустрічі сторони наголосили на важливості діалогу з приводу організації ефективної роботи із забезпечення безпеки в Європі. За словами Р. Волтера, ЄАБО—АЗЄС, до якої входять десять країн Євросоюзу, опікується цими питаннями з тим, аби дати достойну відповідь усім сучасним викликам.
У свою чергу В. Литвин підтримав думку про необхідність структури в ЄС, яка займалася б питаннями безпеки і оборони, «бо країни і уряди Європи говорять передусім про те, що лежить на поверхні економіки». Питання безпеки — це те, що накопичується протягом багатьох років, а потім може дати знати про себе подіями вибухового характеру. Це, зокрема, стосується проявів тероризму, зазначив керівник парламенту. При цьому В. Литвин зауважив, що нині більше нейтралізуються наслідки, тоді як більш доречним є вжиття превентивних заходів.
Р. Волтер погодився, що питання безпеки перебувають сьогодні більше у віданні національних урядів. «Але нині ми вийшли на такий рівень, що це питання потребує об’єднання зусиль», — сказав він, нагадавши, що з 27 країн—членів Євросоюзу — 21 країна є членом НАТО, 4 співпрацюють з альянсом у програмах партнерства, тож європейські країни протягом останніх років шукають методи забезпечення безпеки.
Сторони наголосили на необхідності продовжувати міжпарламентський діалог про встановлення в Європі надійного миру, і це стосується не лише країн ЄС, а й України. Р. Волтер заявив, що докладе зусиль, аби Україна отримала в ЄАБО—АЗЄС належне місце і мала вагомий голос.
У середу також відбулися зустрічі В. Литвина з Головою Мажилісу парламенту Республіки Казахстан Уралом Мухамеджановим і з Президентом ПАРЄ Мевлютом Чавушоглу, повідомляє прес-служба Верховної Ради України.
Пам’ять про Кобзаря та захисників блокадного Ленінграда
Голова Верховної Ради Володимир Литвин у Санкт-Петербурзі відвідав музей-квартиру Тараса Шевченка та ознайомився з експозицією розташованого в Російській Академії мистецтв музею. Крім того, керівник українського парламенту оглянув експозиції двох залів академії: Тицианівського і Рафаелівського, та конференц-зал Академії художеств, де розгорнуто весняний вернісаж робіт художників — викладачів академії. Саме в цьому конференц-залі вже 113 років поспіль в день народження Кобзаря відбуваються літературні меморіальні вечори, організовані українською національно-культурною автономією в Санкт-Петербурзі.
Також Голова Верховної Ради Володимир Литвин та делегація українського парламенту в четвер у Санкт-Петербурзі взяли участь у церемонії покладання вінків та квітів на Піскаревському меморіальному кладовищі (на знімку), покладання квітів до меморіальних плит «киянам — героїчним захисникам блокадного Ленінграда» та «героям-харків’янам, які загинули у боях за Ленінград». В. Литвин залишив запис у Книзі почесних гостей Музею Піскаревського кладовища, у якому він, зокрема, зазначив: «Тут, у цьому святому місці, має побувати кожен, хто живе на Землі. Маємо пам’ятати про трагедію для збереження миру, недопущення повернення конфліктів. Низький уклін і вічна пам’ять тим, хто своїм життям очистив світ на 65 років. Про це обов’язково треба згадати у дні святкування 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні».
Голова Верховної Ради виступив також і на міжнародній парламентській конференції «Майбутнє європейської безпеки», яка відбулася в Санкт-Петербурзі в рамках заходів МПА СНД.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.