Підтвердженням тому стала аварія на звалищі із токсичними відходами. Там перекинувся та майже потонув у смітті бульдозер комунального міського підприємства «Збиранка» управління ЖКГ Львівської міської ради. На щастя, бульдозерист не зазнав травм. Однак для того, щоб витягти машину, довелося добре попрацювати. Як стверджує голова екологічної комісії Жовківської районної ради, член депутатської групи «Самоврядна Жовківщина» Ярослава Волос, аварія пошкодила систему повітряних ліній дегазації звалища, яку зробила фірма ГАФСА за кошти міжнародної спільноти — три мільйони доларів США.
«На нашу думку, усе це сталося через те, що сміття вже нема де висипати. Тому управління ЖКГ Львівської міської ради нагортає величезні гори з відходів - вище за природний горизонт. Купи сміття заввишки більш як 50 метрів не перешаровують землею і не трамбують».
Сьогодні, за словами депутата, величезні площі на звалищі, рекультивовані ГАФСою за міжнародним проектом, засипають сміттям. У такий спосіб нищать рекультивацію, що є, без сумніву, злочином. «Нас обурює й те, що вже рік електростанцію-генератор, що працює від спалювання газів, ніхто не використовує. Дорогоцінна енергія йде в повітря. А обіцяно було освітлення доріг і населених пунктів. Ситуація — дуже напружена, — наголошує депутат. — Стоки отруйного фільтрату продовжують витікати на землі сільськогосподарського призначення та в річки Малехівка, Полтва та Західний Буг. Складається враження, що жодного контролю з боку відповідних державних органів немає.»
Фото Людмили ШУБІНОЇ.