У Луганській області середня заробітна плата шахтарів за минулий рік становить 3070 грн. На думку керівників Федерації профспілок Луганської області, за свою важку й небезпечну працю шахтарі одержують менше, ніж службовці у столичних конторах.

 

Уважається, що керівництво вугільних підприємств свідомо ухиляється від установлення тарифних ставок і окладів з урахуванням вимог чинного законодавства. За словами першого заступника голови профспілки Дмитра Журавського, відповідно до Закону «Про підвищення престижності шахтарської праці», тарифні ставки на вугільних підприємствах уже повинні були підвищитися щонайменше на 30%. Це відповідало б європейському рівню оплати праці шахтарів. Однак вугільні держпідприємства Луганської області ігнорують всі законодавчі норми й роками не підвищують тарифні ставки. Наприклад, на ДП «Луганськвугілля» тарифні ставки й посадові оклади залишаються без змін з 1 жовтня 2008 року й виходять із мінімальної на той момент заробітної плати — 545 грн. Така само ситуація на шахтах ДП «Лисичанськвугілля» і «Первомайськвугілля».

Довідка: Відповідно до Закону «Про підвищення престижності шахтарської праці», що був прийнятий Верховною Радою ще у вересні минулого року, формування Тарифної сітки на вугільних підприємствах мало здійснюватися на основі тарифної ставки першого розряду. Вона перевищує законодавчо встановлений рівень мінімальної заробітної плати на більш як 30%. З 1 листопада мінімальна заробітна плата в Україні становить 744 грн.

Через дефіцит саморятувальників припинено роботи

Територіальне управління Держгірпромнагляду в Луганській області призупинило ведення гірничих робіт на низці вугільних підприємств регіону. Головна причина — численні порушення правил безпеки праці. Найбільша їхня кількість виявлена на шахтах ДП «Луганськвугілля», «Первомайськвугілля», «Донбасантрацит» і «Ровенькиантрацит». Зокрема, на шахті «Золоте» ДП «Первомайськвугілля» роботи припинено через закінчення терміну служби головної вентиляційної установки, що відпрацювала нормативний ресурс, а також відсутність державної перевірки апаратури газового контролю й незабезпеченості працівників ізолюючими саморятувальниками. Цих приладів бракує на багатьох шахтах регіону: на «Княгинінській» — близько 180 одиниць, на «Лутугинській» — 320.

Крім того, на шахті ім. М. В. Фрунзе ДП «Ровенькиантрацит» ведення робіт з видобутку вугілля в лаві №8 припинено через порушення паспорта кріплення виробки та незабезпеченості працівників саморятувальниками (не вистачає 610 штук) і акумуляторними світильниками.