41% українців вважають зовнішнє незалежне оцінювання кращим способом відбору студентів до вузів, ніж вступні іспити, за які ратують 32%. Такі дані загальнонаціонального опитування фонду «Демократичні ініціативи», що їх вчора на прес-конфренції оприлюднила науковий керівник фонду Ірина Бекешкіна.

— Перевага незначна, але ми виділили також групу людей, чиї діти або діти знайомих вступали до університетів за результатами тестування. З’ясувалося, що ті, хто мав безпосередній досвід вступу на основі ЗНО, ставляться до реформи набагато краще. Таких 52% — проти 25%, — зазначила експерт.

Основними позитивами ЗНО, за словами І. Бекешкіної, населення вважає те, що тестування ставить усіх вступників у рівні умови (погоджуються — 50%, не погоджуються — 25% респондентів), що воно дає змогу обдарованим дітям вступати до будь-якого вищого навчального закладу, навіть найпрестижнішого (згодні — 48%, не згодні — 25%), зменшило рівень корупції при вступі до вищих навчальних закладів (за — 43%, проти — 28% респондентів).

— Зовнішнє незалежне оцінювання сьогодні — це єдина антикорупційна реформа в Україні, яка істотно знизила рівень корупції в системі освіти, — наголосила соціолог. Тому, переконана І. Бекешкіна, повернення до вступних іспитів стане кроком назад у цій сфері, більше того — реанімує хабарництво.

— Якщо зовнішнє тестування підтримують люди, які брали безпосередню участь у цьому процесі, то це великий аргумент на користь його існування, — сказала вона.

Ірина Бекешкіна також наголосила, що серед тих опитаних, чиї діти вступали до ВНЗ за результатами тестування, повністю чи переважно задоволені тим, як воно проводилося, 70% респондентів, переважно чи повністю не задоволені — 21%. За її даними, ЗНО більше підтримують молоді люди та люди середнього віку, не сприймають тести — люди старші 55 років.

Розділилися думки респондентів щодо симпатії до ЗНО і за географією. Більш позитивно до нього ставляться на Заході та в Центрі України, менш позитивно — в Донбасі та в Криму.

Загальнонаціональне опитування населення України проведено з 19 березня по 2 квітня нинішнього року Фондом «Демократичні ініціативи» та Київським міжнародним інститутом соціології. Методом інтерв’ю опитано 1226 респондентів віком від 18 років і старших. Статистична похибка вибірки не перевищує 3%.