Учора заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко презентував студентам Рівненського гуманітарного університету та Національного університету «Острозька академія» нову книжку «Історія української Конституції», а також інші свої видання. Прочитав лекцію з нагоди 300-річчя Конституції Пилипа Орлика, яке відзначили п’ятого квітня.
Микола Томенко порівняв Конституцію Пилипа Орлика з Основним Законом сучасної України: в розрізі співіснування держави та церкви, формування судової системи, механізму формування влади на місцях та повноважень останньої, що було під владою гетьмана України, а до чого йому було «зась», тощо.
До речі, повна назва Конституції Пилипа Орлика — «Договір та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за військовими правилами схвалені обома сторонами вільним голосуванням і скріплені найяснішим гетьманом урочистою присягою». За оцінкою сучасних українських істориків, це перша європейська конституція в сучасному розумінні.
Цікавою є й історія її створення. Після поразки у битві під Полтавою гетьман Іван Мазепа зі своїми найближчими прибічниками з числа козацької старшини разом із залишками україно-шведської армії опинилися на території Османської імперії, рятуючись від російської армії. Тут, не витримавши великих потрясінь, Іван Мазепа і помер. Найімовірнішим наступником був близький до гетьмана генеральний писар Пилип Орлик. Під час його обрання на раді старшин було прийнято документ, який визначав права і обов’язки гетьмана. Отже, конституцію було прийнято 5(16) квітня 1710 року на зборах козацтва біля містечка Тяжина на правому березі річки Дністер (турецька назва — Бендери, нині це територія Молдови). Тому її інколи називають ще Бендерською конституцією. Нещодавно (2009 року) у цієї Конституції знайшовся україномовний оригінал, написаний староукраїнською (руською) діловою мовою, якою користувалися на початку ХVІІІ століття. Знайшов її у Російському державному архіві давніх актів київський історик Олександр Алфьоров. Копію цієї знахідки передано до Музею гетьманства в Києві. Як сказав М. Томенко, у місті Бендери (Молдова) буде встановлено пам’ятний знак на честь 300-річчя Конституції Пилипа Орлика.
 
Рівне.