У березні інфляція виявилася на відсоток меншою, ніж у лютому, про що повідомив Держкомстат.
Як твердять статистики, споживчі ціни на продукти харчування та алкогольні напої зросли на 1,3 відсотка, на алкоголь і тютюнові вироби — на 3, одяг і взуття — на 0,1 відсотка.
Не зазнали змін тарифи на послуги житлово-комунального сектору, тоді як на побутову техніку, предмети домашнього вжитку й утримання житла навіть знизилися на 0,2 відсотка.
Подорожчали на 0,4 відсотка медикаменти та вартість медичних послуг, на 0,6 — послуги транспорту, а зв’язок ще подешевшав на 0,1 відсотка. Ціни на товари й послуги в царині культури та відпочинку зросли на 0,2 відсотка, а ресторанні та готельні — на 0,6 відсотка.
Варто нагадати, що в січні інфляція становила 1,8 відсотка, а в лютому додала ще 0,1 відсотка. Отже, від початку року маємо 4,7. Водночас реальнішу інфляційну картину дає динаміка споживчих цін у річному вимірі. Так, індекс споживчих цін проти березня минулого року становив 111,0 відсотків. Молоко й сир відтоді подорожчали на 31,2 відсотка, яйця і риба — на 41 відсоток, масло — на 27,5, овочі — на 19, алкогольні напої — на 36,5 тощо.