Цю дитячу пісеньку мимоволі згадуєш, відвідавши Міжнародну виставку антивоєнної карикатури в Полтаві 
«У рамках мистецького проекту «Карлюка-2010» у Полтавській галереї мистецтв відкрилася Міжнародна виставка антивоєнної карикатури, що приїхала до обласного центру із сербського Крагуєвця. А представили її в Полтаві заступник голови міського зібрання (скупщини) цього міста Міодраг Николич та директор виставки Міодраг Стоїлович.
Ідея виставки — мир. І невипадково вона зародилася саме в колишній Югославії (ще до того, до речі, як там почалися відомі трагічні події), адже Крагуєвець — місто, яке пережило трагедію масових страт під час Другої світової. Почавши з маленьких містечок країни, виставка з часом вийшла на міжнародний рівень. Вона побувала в багатьох містах Європи, була «учасником» зимової Олімпіади в Сараєві, Генеральної Асамблеї Міжнародної асоціації міст—вісників миру та Міжнародної асоціації постраждалих від війни міст, гостювала і в Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку. І ось тепер — Полтава, яка першою серед український міст підтримала цю прекрасну ідею. Серед представлених на виставці карикатур є чимало творів і українських карикатуристів: Юрія Кособукіна, Володимира Казаневського, Олексія Кустовського.
Відкриваючи виставку, міський голова Андрій Матковський зазначив, що вона фактично розпочинає серію заходів, присвячених 65-річчю Перемоги. Добрим дарунком поціновувачам карикатури стала і персональна виставка українського карикатуриста Олега Дергачова, який нині мешкає в Канаді. Він, до речі, неодноразово був переможцем і призером попередніх «Карлюк», а його скульптурний «Золотий ніс» навіть перевтілився з часом у головний приз полтавського конкурсу карикатур. Але якщо раніше пан Олег надсилав свої твори «з-за бугра», то нині примчав особисто зі свого Монреаля і, вперше ступивши на полтавську землю, був приємно вражений нашим містом і його людьми. Як, до речі, і обидва сербські Міодраги.
На відкритті виставки було презентовано і фотоальбом «Миротворча діяльність українського війська», автором якого є фотокореспондент «Голосу України» Олександр Клименко, котрий свого часу «с лейкой и блокнотом» побував у багатьох гарячих точках світу, включаючи і колишню Югославію. Сербські гості були вражені цим виданням, адже на світлинах вони побачили і рідні місця — Сербську Країну, Боснію і Герцеговину, Косово... Отож, на згадку про Полтаву до Крагуєвця поїде і наш фотоальбом. Міодраг Николич пообіцяв передати його до музею міста.
На знімках: (зліва направо) Гран-прі. Малюнок Аристида Хернадеса  (Куба); Спеціальна премія. Малюнок Олександра Дімітрієвича (Сербія); робота з виставки. Малюнок Олексія Кустовського.
Фото автора.