— Найбільше питання нинішньої посівної, — вважає начальник Полтавського обласного управління АПК Олександр Сень, — фінансування, бо ґрунтується вона лише на власних коштах господарств. Говорити про позики банків навіть зараз, при якихось вжитих заходах не доводиться — якщо будуть кредити під 30 відсотків, значить, дешевого ресурсу немає. Господарства області взяли 50 мільйонів гривень. Але це дрібниці порівняно з тим, як брали по 300—400 мільйонів на одну посівну. Тому вжиті урядом заходи мають бути спрямовані передусім на компенсацію кредитів.
До речі, банки вже готові надавати — сільгоспвиробники не хочуть брати, бо немає гарантії, що держава компенсує частину відсотків. У цьому проблема.
Другий напрям — кошти треба пустити на дотацію на гектар буряку, аби стимулювати розширення посівів цієї культури. Орієнтовно, такий крок дасть додатково тисяч 5 гектарів по Полтавщині, плюс сіятимуть ті, що зібралися сіяти. Тоді, гадаю, 65 тисяч гектарів в області пустять під буряки.
Є ще моменти, які, на перший погляд, не печуть, але можуть виникнути проблеми. Стосовно проектів землеустрою — чудова ідея впорядкувати систему сівозмін і таке інше. Яким чином закон вступить в силу? Розумієте, проекти землеустрою повинні розробити певні організації, в тому числі інститути землеустрою, які зараз забиті отими державними актами на землю, вони, по-моєму, не знають, ще скільки років робитимуть ті акти для населення. Реально самі проекти, якщо заплатити за них гроші, можна зробити усім господарствам за років три-чотири — не менше. Дай Боже, щоб у ці терміни ще вкластися. Якщо, приміром, з середини серпня керівників господарств запитають, де твій проект землеустрою — опинимося в глухому куті. Потім — навіщо вони робитимуться, для діла чи для того, щоб хтось заробив? Дай Боже, щоб я помилявся, але там проглядається сума 30 тисяч гривень за тисячу гектарів. Така десь сума вартості цих робіт. І треба шукати виходи з таких ситуацій, як цього року, коли доводиться пересівати. Тобто сівозміну доведеться однозначно порушувати.
Записала Галина КВІТКА.