Запізніла весна тільки зараз заквітчала південні схили Холодноярського лісу рястом, пролісками, фіалками, підсніжниками. Щоб уберегти червонокнижні рослини від браконьєрів та інших «любителів» первоцвітів, працівники Кам’янського лісгоспу щороку встановлюють в ареалах їх цвітіння пости лісової охорони, проводять контрольні рейди.
У заказнику «Білосніжний», на лісовому озері Зубкове та поблизу Онуфріївського джерела лісівникам допомагають волонтери — студенти Лубенського лісотехнічного коледжу та Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Майбутні майстри-лісотехніки, біологи, екологи не тільки цілодобово чергують у лісі, а й розповідають школярам та місцевому населенню про недопустимість нищення рідкісних і зникаючих лісових квітів та трав. Волонтери також насаджують нові острівці первоцвітів, розширюючи межі їх популяції. Невдовзі з ініціативи добровільних помічників-природоохоронців відбудеться масштабний науково-практичний форум, на якому розглядатимуться підсумки екологічної експедиції «Холодний Яр-2010» та проблеми збереження флори і фауни цього заповідного куточка Шевченкового краю.
На знімку: лісник Креселецького лісництва Віктор Холоденко (праворуч) та випускник Лубенського лісотехнічного коледжу Сергій Захаря обстежують ділянку проростання підсніжників.
Фото автора.