Комітет з питань науки і освіти рекомендував Верховній Раді прийняти за основу проект закону про вищу освіту (нова редакція).
Під час його обговорення голова комітету Володимир Полохало підкреслив, що «нова редакція Закону України «Про вищу освіту» покликана привести законодавство країни до вимог Європейського законодавства, створити сприятливі умови та розширити доступ до здобуття вищої освіти громадянам України».
Він зазначив, що «законопроект... пройшов широке громадське обговорення».
Внесено істотні зміни в структуру вищої освіти, вилучено її освітні рівні (неповна вища; базова вища; повна вища освіта) і запроваджено ступеневу освіту, що узгоджується з європейським форматом.
Новою редакцією Закону України «Про вищу освіту» визначено структуру вищих навчальних закладів і сформульовано вимоги до них щодо кількості студентів денної форми навчання, галузей освіти та наукових спеціальностей.
Передбачається істотне розширення прав для національних ВНЗ, надання статусу дослідницького університету окремим провідним навчальним закладам та додаткові права за окремими напрямами їхньої діяльності.
Пропонується встановити низку нових норм фінансової діяльності вищих навчальних закладів, зокрема, право відкривати рахунки, в тому числі депозитні, користуватися банківськими кредитами тощо.
Столичні функції врахують у бюджеті
Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування заслухав інформацію Рахункової палати України щодо результатів аудиту ефективності використання коштів Стабілізаційного фонду, передбачених для виконання функцій столиці відповідно до Закону «Про столицю України місто-герой Київ».
Зокрема, було встановлено, що Кабінет Міністрів та Київська міська державна адміністрація продовжували здійснювати реалізацію столичних функцій за відсутності державної політики щодо особливостей функціонування Києва як столиці у вирішенні комунальних, інженерних, транспортних та соціально-культурних проблем.
На засіданні комітету зазначалося, що внаслідок відсутності системного та послідовного підходу до прийняття управлінських рішень, незадовільної організації планування та фінансування відповідних витрат з боку уряду та Київської міськдержадміністрації не введено в експлуатацію пускові об’єкти. Наголошувалося також, що діючі об’єкти перебувають у катастрофічному стані, а вартість будівництва збільшується у 2—7 разів. Усе це негативно вплинуло на виконання відповідних заходів Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.
За підсумками обговорення комітет ухвалив рішення підтримати пропозицію Рахункової палати стосовно доцільності фінансового забезпечення столичних функцій. Крім того, Кабінету Міністрів рекомендовано розглянути за участю КМДА питання щодо розмежування у Києві столичних функцій та функцій забезпечення діяльності міської громади.