Президент Віктор Янукович призначив Андрія Портнова заступником глави адміністрації Президента. Згідно з указом глави держави, А. Портнов також став керівником Головного управління з питань судової реформи та судоустрою. Він уже заявив, що написав заяву про складання депутатських повноважень.
Ця подія спричинила значний резонанс і в БЮТ, до якого належав А. Портнов до нового призначення і за списком якого він потрапив до Верховної Ради, і в суспільстві загалом.
Лідер об’єднаної демократичної опозиції Юлія Тимошенко заявила, що в її команді розпочинається велика чистка. «Я обіцяю, що це буде найбільше очищення в українській політиці за всі роки незалежності. Ми приберемо весь баласт, усе болото, позбавимося всього того непотребу, що випадково та меркантильно прибився до команди. Ми рішуче позбавимося тих людей, які роблять нашу команду слабкішою, ніж того вимагає час», — цитує Ю. Тимошенко її персональний сайт. Лідер опозиції намагатиметься обновити свою політичну команду: «Я зроблю все для того, щоб до команди прийшли абсолютно нові люди, які готові присвятити життя повній перебудові України і відчувають, що знають, як це зробити. Моя мета — залучити до команди неслабких людей, які не розпливаються в калюжу при першому випробуванні. Треба визнати, що такої команди на сьогодні у повному складі у нас немає», — пояснила вона.
За словами народного депутата від БЮТ Андрія Шевченка, призначення А. Портнова заступником глави адміністрації Президента є «втратою для БЮТ». «Він ніколи не належав до ідейних бютівців, які формулювали і формували ідеологію БЮТ, але він дуже сильний юрист», — пояснив парламентарій.
Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов пояснює призначення Андрія Портнова прагненням «умонтування судів у президентську вертикаль». За словами експерта, це призначення не варто вважати дивним, оскільки А. Портнов і його група депутатів були у БЮТ «інородним сегментом», «не ідеологічним, а суто юридичним професійним і цинічним угрупованням». Політолог зауважив, що А. Портнов є саме тим професіоналом в юридичній сфері, який потрібен новому Президенту. «Янукович вибудував свій юридичний трикутник: Лукаш—Портнов—Лавринович», — сказав В. Карасьов і додав, що, вочевидь, це призначення не обійшлося без «руки Льовочкіна».
У свою чергу, глава адміністрації Президента України Сергій Льовочкін прокоментував на офіційному сайті глави держави призначення Андрія Портнова так: «Сьогодні Україна потребує глибинних реформ в усіх сферах життя. Цю роботу розпочато. Президент України переконаний, що навколо цієї мети мають об’єднатися професіонали, незалежно від політичних уподобань. А. Портнов є визнаним фахівцем у сфері судоустрою і правочинства. Головним його завданням буде координація підготовчої роботи із судової реформи. Глава держави переконаний, що захист прав громадян, побудова справедливого суспільства в Україні можливі лише за умови реформування всієї судової і правоохоронної сфери».