Так у Моршині, що на Львівщині, люди називають джерело природної столової води (на знімку вгорі). За легендою, у давнину біля нього двом діткам, які гралися, з’явився образ Матері Божої і з того часу вода тут надзвичайно цілюща. Як стверджують фахівці, її хімічний склад наближається до складу плазми крові: ультрапрісна, вона підходить для вживання усім без винятку.
Моршинська вода унікально впливає на організм — очищає від шлаків, нормалізує обмін речовин, корисна при нирковій патології, досить активно і легко засвоюється, надходячи прямо в клітини. А все це завдяки дивовижній властивості — вона має правильну будову кристалика (шестигранник), такою вода буває лишень після Різдвяного освячення. Люди набирають її каністрами й використовують для пиття і приготування їжі. Завдяки цілющій воді курорт Моршин є одним з лідерів у лікуванні кишково-шлункового тракту, хвороб печінки та жовчних шляхів.
У народі кажуть, що здоров’я — це дар Божий, який підтримує сама природа. І ті, хто неодноразово бував у Моршині, розповідають, що тут, навіть, тільки п’ючи воду, одразу почуваєшся краще. До того ж бальнеологічний курорт розташований у мальовничій долині Прикарпаття, оточений неповторними краєвидами. Темно-зелені сосни та ялини тут чергуються зі стрункими берізками, задумливою вільхою, могутніми дубами, сріблястими буками. Довкола панує спокій, а тишу порушує лишень пташиний спів, створюючи атмосферу легкості, піднесення та гарного настрою.
«Моршинкурорт»: науковий підхід і мудре управління
Нині «Моршинкурорт» об’єднує в собі п’ять санаторіїв — «Перлина Прикарпаття» (на знімку внизу), «Дністер», «Світанок», «Лаванда», «Черемош», бальнеологічну лікарню, бювет, лікувально-діагностичний центр.
— Люди проживають у різних санаторіях, проте лікуються вони усі, можна сказати, однаково — водою. Моршинські мінеральні води використовують і для внутрішнього, і для зовнішнього застосування, а також для різних промивань, зрошень, інгаляцій, — розповідає Євген Слободян, головний лікар бальнеологічної лікарні. — За наявності відповідних показань хворим призначають мінеральні ванни, циркулярний душ, підводний душ-масаж та інше. Для лікування також широко застосовують торф’яні грязі та озокерит, який містить мінеральні масла і смоли, що підсилюють крово- і лімфообіг.
Біля бювету — велелюдно (принаймні тричі на день). За годину до прийому їжі пацієнти набирають цілющу водичку в особливий посуд і, спілкуючись, п’ють її маленькими ковточками. У воді, скажімо, з джерела №6 тільки сульфатів магнію і калію близько 80%. Вода унікально діє на тканини печінки, підшлункову залозу, жовчні шляхи, на стан кишечника та обмін речовин. Джерело №1 (або М-1, «Магдалена») благодійне для хворих зі зниженою кислотністю. Та особливо корисна для всіх вода з джерела №4 («Під Матір’ю Божою»). Проходячи через товщу порід, вона збагачується не тільки корисними мінералами, органічними речовинами, а й природним киснем. З 1996 року «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар» розливає у пляшки столову воду під торговою маркою «Моршинська», майже з джерела, бо розташований від нього на відстані 1,5 кілометра.
Окремо слід сказати про нещодавно створене відділення «Лікувально-діагностичний центр», яке очолює талановитий лікар і прекрасний організатор Ніна Половинко. Тут проводять обстеження усіх бажаючих. Часто працюючі люди удома не знаходять часу зайти до поліклініки, а перебуваючи на санаторно-курортному лікуванні, вони мають можливість обстежитися у висококваліфікованих фахівців на новітньому обладнанні, здати необхідні аналізи в сучасних лабораторіях, замовити окуляри чи полікувати зуби. До послуг пацієнтів — півтора десятка фахівців (серед яких: психотерапевт, уролог, гастроентеролог, хірург та інші), кабінети дослідження шлункового соку та дуоденального зондування, біохімічна, імунологічна та цитологічна лабораторії. За сорок хвилин центр обслуговує до ста п’ятдесяти пацієнтів.
Завдяки мудрому адміністративному управлінню «Моршинкурорт» впевнено йде вперед.
— У нас останні півтора року ціни стабільні, розуміємо економічну ситуацію в країні і створюємо такі умови, щоб якомога більше людей середнього достатку оздоровилися, — ділиться Микола Фурманюк, заступник головного лікаря з реалізації путівок, послуг і маркетингу. І продовжує:
— Їздили переймати досвід до Європи. Там дійсно — сервіс, до якого ми ще йдемо, проте і ціни відповідні. Скажімо номер-люкс у нас коштує приблизно 30 євро, а там — 100. Що стосується підходів і методик лікування, цілющих властивостей води, то у нас вони набагато кращі. Та й у плані наукового забезпечення маємо колосальні переваги перед світовими курортами. Особисто я не поїхав би лікувати печінку за кордон.
Лікування нового типу 
Ідеологію курортного лікування, що була у XX сторіччі, слід змінити. У цьому переконаний Богдан Аксентійчук, головний лікар санаторно-курортного комплексу «Моршинкурорт» (на знімку посередині). Далекоглядний і прогресивний керівник, Богдан Іванович розповідає про народження курорту нового типу:
— Тепер, коли маємо доступ до медикаментозних засобів світового рівня, хочемо серйозно позмагатися з офіційною охороною здоров’я. Нашим пацієнтам допомагатимемо, враховуючи курортні чинники і лікувальні технології. Це буде не просто курорт, де вживають воду і використовують грязі, а ми ще й розробляємо низку серйозних медичних напрямів, щоб оздоровити людину в комплексі.
За статистикою, 50—60% хворих, які перебувають на стаціонарі, могли б успішно підлікуватися у санаторіях. При цьому ефект був би кращим: і психологічний, і економічний. У такий спосіб ми могли б розвантажити офіційну охорону здоров’я (не потрібно було б стільки ліжко-місць) і тим самим здешевити лікування.
Відомо, що одна гривня, вкладена в реабілітацію пацієнта, повертається чотирма — економічного ефекту. Оздоровившись у Моршині під час відпустки, люди менше хворіють, їхня продуктивність праці зростає.
За нинішньої економічної ситуації ми також маємо цілу низку проблем. Усім відомо, що криза рано чи пізно закінчується, і виграє той, хто під час кризи інвестує і розвивається. Скажімо, наймінімальніші кошти, які маємо можливість інвестувати, вкладаємо у ремонт приміщень, закупівлю новітнього медичного обладнання, в навчання персоналу. Ми повинні бути готові до перерозподілу ринку і маємо амбіційні завдання — приваблювати пацієнтів ефективним лікуванням і якісним обслуговуванням.
У минулому році, приміром, було 28 тисяч відпочивальників, із них 9,5 тисячі до нас направив Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Я їм дуже дякую за те, що дають людям можливість пройти курс лікування. Та надзвичайно приємно, що Моршин полюбили майже 60% відпочивальників, тобто це ті, що їдуть за власні кошти. У нас зростає кількість приїжджих з Росії, Молдови, Білорусі, з’явилися із США, Ізраїлю, Греції, Канади та інших держав. Але в першу чергу ми налаштовані обслуговувати українців. Наше завдання — якнайкраще відпрацювати стандарти лікування, обслуговування, харчування, які максимально використовували б наукові та природні здобутки. Моршин має бути і стане сильним медичним центром.
Нині наш курорт не проводить платних процедур. Він працює за принципом: зробити усе можливе для поліпшення здоров’я пацієнта. Незалежно від вартості номера — у плані лікування усі рівні.
«Моршинкурот» орієнтований на лікування надзвичайно поширених за-
хворювань. Адже, згідно зі статистикою, кожен сьомий громадянин України переніс гепатит різної етіології, 
90% населення мають проблеми з кишечником, на цукровий діабет хворіє близько мільйона осіб.
Перебуваючи у санаторії, людина не може займатися тільки лікуванням, а тому створюємо умови для цікавого і корисного дозвілля. Крок за кроком вперто рухаємося вперед, а надихають нас задоволені пацієнти.
Фото автора.
З історії
Археологічні відкриття свідчать, що територія, де тепер розташований курорт, була заселена ще в кінці кам’яного віку, тобто близько 10—6 тисяч років тому. Перші письмові згадки про населений пункт знаходимо у судових книгах, датованих січнем 1482 року, де вказано, що Моршином та навколишніми селами володів український шляхтич Юхно (Юрій) Нагваздан. На той час прикарпатські землі входили до складу Польського королівства.
Відомо, що ще у XV ст. мешканці Моршина звернули увагу на незвичайні властивості місцевих природних джерел. Однак освоювалися дари природи повільно. Вглиб століть сягає промисел прикарпатських селян, які для особистого користування та продажу із самовиливних джерел мінеральної води (ропи) випарювали кухонну сіль у металевих котлах, що знаходились у солеварні. Такі виробництва називали жупою або банею.
У 1538 році власники Моршина, шляхтичі Бранецькі, зацікавившись селянським промислом, домоглися від королівської канцелярії дозволу на відкриття соляних шахт. Було викопано п’ять шахтних колодязів для видобування ропи. Але розрахунки Бранецьких розбагатіти не виправдалися, сіль виявилася гіркою, непридатною для їжі. Джерела та шахти було занедбано.
Невдачливі підприємці не підозрювали, від чого вони відмовилися. Тоді вони ще не знали, що гіркий присмак солі дає мірабіліт (сірчано-натрієва сіль), який ще не був відкритий. Німецький лікар 
І. Глаубер здобув його хімічним шляхом через 120 років після того. Ще пізніше складові славнозвісної глауберової солі були підтверджені в мінеральній воді моршинських джерел.
У 1875 році через Моршин та навколишні села була прокладена залізнична лінія Стрий-Станіслав (тепер Івано-Франківськ), а в самому Моршині в урочищі Вигодівка побудована залізнична станція. Це пожвавило економічне життя. У заможних городян королівства з’явився підвищений інтерес до красивих куточків природи на Прикарпатті.
Черговий власник Моршина, заповзятливий купець Боніфацій Штіллер, вирішив на цьому заробити. У газетах, які розповсюджували у великих містах Галичини, Штіллер дав оголошення про відкриття у Моршині кліматичного курорту для лікування хворих на туберкульоз легенів. У травні 1878 року після того, як лікар С. Дзіковський доповів про можливість організації лікувального закладу на засіданні «Бальнеологічної комісії» у Кракові, відбулося відкриття курортного сезону. З цього часу мінеральні води моршинських джерел стали об’єктом досліджень вчених-хіміків та медиків, до них проявляють дедалі більший практичний інтерес.