Ранкове засідання 2 квітня
Ще до початку ранкового засідання представники БЮТ, вимагаючи перерозподілу керівництва комітетами, заблокували парламентську трибуну (на знімку), тож можна було припустити, що в п’ятницю роботи не буде. 
Проте, як зазначив під час брифінгу представник Партії регіонів Михайло Чечетов, пропозиція «з нуля» ділити комітети — це не що інше, як намагання зірвати бюджетний процес. На його думку, така неконструктивна позиція може вдарити по найменш захищеним верствам населення. За таких обставин він не дивується, що з опозиції «вже вилетіли перші ластівки», та не виключає, що й інші депутати проситимуться до лав коаліції.
Заступник глави парламенту, бютівець Микола Томенко звернув увагу журналістів на те, що вчорашні парламентські події — не випадковість. Він вважає, що їх методично провокували люди, які нещодавно прийшли до влади. Низка кадрових призначень не може не обурювати патріотичні сили, наголосив парламентарій. Бо, крім того, що новопризначені посадовці зневажають Україну та її народ, вони ще й не мають жодного відношення до професійності, наголосив М. Томенко. При цьому він звернув увагу на те, що насправді мова йде не стільки про комітети, скільки про те, щоб повернути в стіни парламенту законність.
М. Томенко не виключає того, що коаліціянти можуть збагатитися ще деякими представниками його фракції. «Немає жодної проблеми, що опозиція налічуватиме не 170, а 150 осіб», — підкреслив він та додав, що й у Партії регіонів є люди, невдоволені процесами, що сьогодні відбуваються.
Те, що основна проблема лежить не в площині керівництва комітетами, припустив і Голова Верховної Ради Володимир Литвин. «Вибори закінчилися, війна розпочалася», — сказав він. Керівник парламенту також наголосив на тому, що за блокуванням трибуни криється зрив бюджетного процесу. «В Україні політиками і політичними силами шукаються приводи для сутичок і громадянського конфлікту, — сказав В. Литвин. — Оскільки зосередження і зіткнення інтересів відбувається виключно у Верховній Раді, вона вибрана ареною для цього політичного протистояння». Постановка ж питання про перерозподіл комітетів надумана, підкреслив В. Литвин. На його думку, для цього немає жодних підстав. Тим часом 22 народних обранці, які на початку цього тижня склали присягу, не мають змоги влитися в роботу парламентських комітетів. За словами Голови Верховної Ради, обезголовленим залишився лише Комітет Верховної Ради з питань свободи слова, очолити який запропонували бютівцю Андрієві Шевченку.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.