Про це Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив у ефірі 5 каналу. А перевірити її життєздатність і спроможність народних депутатів відповідально працювати можна буде під час розгляду проекту державного бюджету, переконаний глава парламенту.
Він припустив, що навіть за найоптимальніших умов держбюджет-2010 зможе набрати чинності лише з другого півріччя. Однак Володимир Литвин усе-таки розраховує, що після 10 квітня Кабінет Міністрів внесе проект головного фінансового документа країни, який орієнтовно 14 квітня представлять у парламенті, «з розрахунку на те, щоб десь 29—30 квітня вийти на остаточне рішення». Він також вважає, що «для нинішнього Кабміну було б простіше не приймати бюджет».
«Але від цього втратить країна і втратять люди. Без бюджету будь-яку яму на дорозі залатати не можна», — наголосив Володимир Литвин.
Глава парламенту зазначив, що спокійно ставиться до можливості розпуску Верховної Ради, якщо Конституційний Суд визнає незаконною нинішню коаліцію. «Конституційний Суд прийме конституційне рішення. Комусь воно може подобатися, комусь ні, але його треба виконувати», — додав Володимир Литвин.
Водночас Голова Верховної Ради повідомив, що нині жоден із керівників парламентських комітетів не написав заяву про звільнення. «Я переконаний, що немає бажання у людей, які працюють у комітетах і представляють фракцію БЮТ, писати ці заяви. Можливо, їх примусять», — зазначив Литвин. За його словами, головна мета таких дій — «переколотити Верховну Раду». («Голос України» вже писав, що фракція БЮТ прийняла рішення про відкликання своїх представників з керівних посад, які вони обіймають у комітетах).
«Головний позив таких дій — не допустити прийняття бюджету в країні, щоб не була відновлена співпраця з міжнародними фінансовими інституціями», — зазначив Володимир Литвин.