Вечірнє засідання 1 квітня
На початку вечірнього засідання члени коаліції проголосували за призначення Олексія Костусєва на посаду голови Антимонопольного комітету, Олександра Рябченка — голови Фонду державного майна та Юрія Плаксюка — голови Державного комітету телебачення та радіомовлення.
Проте відразу після цього голосування народний депутат Анатолій Гриценко попросив главу парламенту Володимира Литвина звернути увагу на те, що на місцях деяких депутатів від «НУ—НС» «сидять п’ять представників Партії регіонів, котрі вже не вперше беруть участь у голосуванні». «Я прошу дати їм рекомендацію залишити місця нашої фракції і не тиснути на кнопки, які належать депутатам нашої фракції. Немає жодного сумніву, що Рябченка оберуть, але давайте робити це не так нахабно», — наголосив він.
Представник регіоналів Олександр Єфремов, відповідаючи на це зауваження, закликав врахувати, що ряд депутатів увійшли до коаліції, тож вони сидять у залі «в довільному порядку». «Тому на тих місцях, де сидять люди та мають картки, вони мають право це робити, тому що в них є картка. А колеги, які не хотіли б перебувати там, голосують в наших рядах», — пояснив він. Однак опозицію таке пояснення не вдовольнило, тож В. Литвин запропонував Регламентному комітету вивчити та врегулювати це питання.
Принагідно зауважимо, що саме вчора інформагенції поширили повідомлення про добровільну відставку депутата верхньої палати парламенту Японії, котрого піймали на тому, що він натиснув кнопку для голосування за відсутнього колегу. Чом би й нам не перейняти японський досвід?
Після вирішення кадрових питань народний депутат Юрій Кармазін також звернув увагу на неприпустимість ігнорування деякими кандидатами на найвищі державні посади, зокрема, О. Костусєвим, вимог статті 10 Конституції, підтвердженої рішенням Конституційного Суду, котра зобов’язує всіх державних службовців та народних депутатів при виконанні службових обов’язків послуговуватися виключно українською мовою. Глава парламенту В. Литвин, підтримавши це зауваження, закликав кандидатів на найвищі державні посади вчитися та навів приклад першого віце-прем’єра Андрія Клюєва, котрий «представляв кандидатів блискучою українською мовою».
Після цього народні депутати продовжили розгляд питання про призначення позачергових місцевих виборів. Загалом під час вечірнього засідання парламентарії підтримали 67 постанов про проведення 20 червня 2010 року позачергових виборів сільських та селищних рад, а для підтримки дев’яти аналогічних проектів не набралося потрібної кількості голосів. З огляду на це, представники БЮТ запропонували повернутися до їх повторного розгляду, а не знайшовши підтримки більшості, заблокували трибуну.