Як і прогнозував «Голос України», опозиція таки вирішила завдати коаліції удару у відповідь і паралізувати роботу єдиного законодавчого органу. Вчора народні обранці від БЮТ, точніше, так званої об’єднаної опозиції, заблокували парламентську трибуну. 

Заступник керівника фракції Блоку Юлії Тимошенко Андрій Кожем’якін пояснив ці дії опозиціонерів вимогою перерозподілити комітети у відповідності до закону про Регламент. Опозиціонери прагнуть очолити комітети з питань бюджету, з питань Регламенту та деякі інші, які на початку каденції парламенту сьомого скликання очолили представники Партії регіонів.

А напередодні голова цієї фракції Іван Кириленко заявив, що опозиціонери заради цього готові написати заяви і піти з керівних посад у комітетах, які вони очолювали до формування нової коаліції «Стабільність і реформи». Однак, як зазначив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, жодної заяви про складання обов’язків не надходило ні від коаліціянтів, ні від опозиціонерів.

У свою чергу заступник керівника фракції Партії регіонів Михайло Чечетов вважає, що БЮТ такими діями переслідує декілька цілей. Зокрема, учора парламентарії мали заслухати звіт міністра палива і енергетики Юрія Бойка про газові перемовини у Москві. Відтак БЮТ заблокував трибуну, щоб суспільство не довідалося правди про угоду, підписану в січні 2009 року урядом Юлії Тимошенко. А перерозподіл комітетів, на його думку, потрібний для того, щоб заблокувати бюджетний процес. Нагадаю: у цьому році країна досі живе без затвердженого державного кошторису. Відтак блокується виконання багатьох соціальних програм, створюються перешкоди для формування сприятливого інвестиційного клімату і для співпраці з міжнародними фінансовими інституціями.

Зрозуміло, учорашня подія дещо відсунула на задній план низку інших резонансних подій та заяв. Однак їх також не можна оминути, бо вони так чи інакше відлунять і в майбутньому.

Спершу віце-прем’єр з гуманітарних питань Володимир Семиноженко в одній із передач заявив, що Україні треба приєднатися до союзу Росії та Білорусі. Його слова спричинили шквал критики. І не тільки з боку опозиції. Різко відгукнулися на його слова і екс-президенти Леонід Кравчук та Віктор Ющенко. А в четвер поставив на місце віце-прем’єра і нинішній глава держави Віктор Янукович. Водночас у парламенті зареєстровано постанову про зняття Володимира Семиноженка з посади віце-прем’єра.

Іще однією заявою «відзначилася» колишній прем’єр, нинішній лідер об’єднаної опозиції, як вона каже про себе, Юлія Тимошенко. Вона, зокрема, стверджувала про тиск на суддів Конституційного Суду, яким, мовляв, пропонують мільйон доларів за правильне рішення щодо новосформованої коаліції. На що оперативно зреагувало Міністерство внутрішніх справ. Його керівник Анатолій Моги-льов сказав, що заява Юлії Тимошенко обов’язково буде перевірена. І якщо вона не підтвердиться, то лідеру опозиціонерів доведеться відповідати за сказане.

Водночас учора в електронних ЗМІ з’явилася інформація про те, що Конституційний Суд завершив розгляд письмових висновків суддів КС щодо законності формування коаліції і провів рейтингове голосування. Судді, мовляв, 11 голосами визнали правочинність внесених змін до закону про Регламент, і таким чином визнав конституційність нинішньої коаліції. Однак висновки робити ще зарано, оскільки колеги посилаються на неназвані джерела у Конституційному Суді. Водночас таке рішення суддів КС вони пояснюють реакцією на слова Президента Віктора Януковича, який сказав у четвер, що він молить Бога, аби рішення було правильним.

Не минає і тижня без скандалів довкола справи про отруєння Віктора Ющенка. Так, учергове слідча група викликала на допит віце-прем’єр-міністра Володимира Сівковича. Одначе той знову відмовився з’явитися у Генпрокуратуру. Понад те, заявив, що піде туди лише тоді, коли його допитає Генеральний прокурор. Власне, з цією його заявою і пов’язують рішення заступника Генерального прокурора Віталія Щоткіна про припинення будь-яких слідчих дій у справі доти, доки справа про отруєння не буде вивчена прокурором, що здійснює нагляд за її розслідуванням.

Отак минув тиждень, який, за релігійними канонами, мав би пройти у молитвах і роздумах про вічні цінності.