Технологія «Пуш топ», яку запропонував Станіслав Савінський, пройшла перевірку на світову новизну, про що отримано висновок повноважного органу Всесвітньої організації інтелектуальної власності; вона патентується в Україні, країнах Євросоюзу та Євразії, а на своїй першій презентації стала переможцем конкурсу «Зірка упаковки України». Сьогодні ця інновація вже є складовою цілісного інноваційного проекту з виробництва нового покоління пакувальних продуктів для різноманітних товарів галузей економіки.

Перша пілотна лінія виробництва безалкогольних чудо-напоїв без шкідливих харчових Е-добавок, без ГМО та навіть без цукру, які завдяки роздільній упаковці у двохкамерну тару можуть зберігатися без консервантів і навіть без руйнуючої продукт пастеризації, уже діє на виробничих площах «Грін Оул» у Рівному (на знімку).
Першими споживачами — поціновувачами інноваційного продукту стали відвідувачі київських фітнес-центрів та спортклубів, а також мешканці південних областей України. В даний час виробництво нарощує свої потужності та розширює асортимент. Проводяться перемовини з численними українськими та зарубіжними потенційними покупцями технології.
Про оригінальну упаковку розмовляю із тим, хто її створив. С. Савінський сказав, що до цього його спонукало бажання створити упаковку для напоїв, які можна було б зберігати тривалий час, не додаючи до них консервантів та інших синтетичних добавок, як це зараз часто-густо практикується. Іншими словами, створити упаковку для натуральних напоїв.
— У цьому проекті використано старовинний, але простий і надійний метод зберігання солодких соковмісних продуктів, — розповідає винахідник. — Розроблена нами технологія являє собою той самий підхід до виготовлення освіжаючого солодкого напою, який використовувався нашим старшим поколінням у газових автоматах, — окреме зберігання ягідного сиропу та води, які змішувались у склянці перед вживанням. Додатково напій насичували вуглекислотою, але в наші дні дедалі більше споживачів віддають перевагу так званим спокійним, тобто негазованим напоям. Аргументом на користь запропонованого нами способу упаковки є замовчуваний виробниками факт, що всі соки, які ми споживаємо сьогодні, за винятком дуже дорогих соків прямого віджиму, готують шляхом відновлення концентрованого натурального соку водою, — продовжує автор ноу-хау Станіслав Савінський. — Адже згущення соків є найефективнішим способом для переробки врожаю і закладення запасів на зберігання. Секрет протимікробної стійкості концентрованих соків полягає у тому, що у свіжовіджатому соку є так звана «вільна» вода, котру видаляють упарюванням під вакуумом, а «зв’язана» вода, що залишається, міцно утримується сухими речовинами, процентна концентрація яких позначається числом Брикс. Без вільної води неможлива проліферація мікроорганізмів, і тому концентрований сік за невисоких температур може зберігатися роками навіть без пастеризації. А ось якщо знову розбавити його водою до попередньої концентрації (що й називається відновленням), він одразу стає доступним для всіляких мікробів і його доводиться захищати тепловою або хімічною обробкою. Іншими словами, сік потрібно випити свіжим (фреш) або ж одразу після відновлення, для чого існує технологія «Пуш топ».
— Тобто, нова упаковка дасть можливість забезпечити споживачів справді корисним напоєм? — цікавлюсь у винахідника.
— Саме так. Та ще й надасть їм упевненості в нешкідливості продукту. Адже тут буде застосовано просту й зрозумілу споживачам технологію окремої від води упаковки густого натурального продукту в пляшці, що має пристрій для їхнього змішування без відкупорювання. Причому сам процес змішування є стерильним, оскільки відбувається без порушення заводської упаковки, — пояснив Станіслав Савінський.
— Наскільки я зрозуміла, перед вживання продукту необхідно, не відкупорюючи пляшку, натиснути в центр її ковпачка, відтак дати двом складовим напою змішатися. І лише після цього відкупорити пляшку? — уточнюю.
— Саме так. Для цього ми розробили спеціальний вид ковпачка (на знімку праворуч). Але навряд чи це буде цікаво читачеві. Мабуть, йому важливіше, щоб така упаковка була зручною у користуванні, — каже винахідник.
Як розповів Станіслав Савінський, запропонований ним вид упаковки можна застосовувати в молочній промисловості та на виробництвах із виготовлення дитячого харчування, слабоалкогольних міксів, коктейлів та інших напоїв.
— Ми плануємо також випуск шипучих анальгетиків для МНС і аптек, які містять сухий порошок у верхній камері та дистильовану воду — в нижній. Можлива також упаковка двохкомпонентних, готових до змішування клеїв, тощо. Але особливий інтерес цей спосіб упаковки має для виробництва напоїв із біологічно активними добавками, так званими БАДами, оскільки в густій сиропній масі фізіологічно активні речовини будуть надійно захищені як від фізико-хімічних факторів їх руйнування, так і від мікроорганізмів, — розповідає про поле застосування автор кращої упаковки 2010 року Станіслав Савінський.
Знаючи Станіслава Савінського багато років, не перестаю дивуватись розмаїттю його талантів. Про один із них дуже влучно сказав керівник Рівненського представництва Держінвестицій, магістр інтелектуальної власності Юрій Трачук:
— Такі люди, як Станіслав Савінський, є основою для інноваційного прориву нашої країни. Цей бізнесмен, винахідник, науковець не тільки створює, а й упроваджує свої технології у життя. Фактично йдеться про вміння заробляти своєю головою, своїм інтелектом. Це типовий приклад «інтелектуального» ведення бізнесу — виду підприємницької діяльності, котрий створює додану вартість українського продукту, без якої процвітання країни і її громадян неможливе.
 

Фото автора.

Із досьє «Голосу України»:
Станіслав Савінський (на знімку) народився на Рівненщині, випускник біофаку Київського національного університету ім. Т. Шевченка, кандидат біологічних наук, депутат Рівненської обласної ради. На його рахунку втілення в Україні низки інноваційних проектів, останній із яких — будівництво сучасного склозаводу «Консюмерс-Скло-Зоря» у с. Зоря Рівненського району. Заслужений працівник промисловості, автор десятків винаходів. Нині керівник Рівненського товариства «Нешкідливі технології і продукти «Грін Оул».