Народні депутати пропонують продовжити в 2010 році виплату працівникам допомоги у зв’язку із частковим безробіттям у разі вимушеного простою підприємства. Про це йдеться у відповідному законопроекті. Дана норма, що діє протягом минулого року, довела свою ефективність. Зокрема, завдяки таким виплатам попереджено звільнення 12,5 тисячі працівників підприємств.

На законодавчому рівні допомогу у зв’язку із частковим безробіттям прийняли в нашій країні як один з антикризових інструментів на вітчизняному ринку праці. Прокоментувати економічний і соціальний ефект від запровадження цього заходу «Голос України» попросив директора Державної служби зайнятості Володимира Галицького.
— Право на виплату допомоги у зв’язку з частковим безробіттям у минулому році одержали 23 підприємства в 13 регіонах. Серед них такі великі, як Кременчуцький завод дорожніх машин, Харківський приладобудівний завод, ВАТ «Чернігівське хімволокно», Кіровський ковальський завод «Центрокуз», ВАТ «Сумихімпром», Автоскладальний завод №2 ВАТ «ЛуАЗ» тощо. Після одержання такої фінансової підтримки вісім підприємств вийшли із простою і працюють у режимі нормальної тривалості робочого часу. Решта п’ятнадцять, хоча ще й працюють у скороченому режимі, але їхній фінансово-економічний стан поліпшується, підприємства приймають людей на роботу.
Щоб одержати таку фінансову підтримку, підприємству треба було довести, що йому, в результаті впливу кризи, до моменту стабілізації виробництва потрібна допомога для збереження робочих місць і професійних кадрів.
Вважаю, така допомога у вигляді виплат з часткового безробіття актуальна й сьогодні. Це підтверджує історія гіганта вітчизняного хімпрому «Сумихімпром». Торік допомогу у зв’язку із частковим безробіттям одержали 3250 працівників цього підприємства. Сума допомоги, наданої з Фонду соціального страхування на випадок безробіття, становила більш як два мільйони гривень. За нинішніх складних економічних умов такому величезному підприємству, як «Сумихімпром», дуже непросто налагодити роботу й при цьому зберегти персонал. Тому керівництво заводу звернулося до Кабінету Міністрів України з проханням збільшити тривалість виплати допомоги у зв’язку з частковим безробіттям і продовжити дію цієї юридичної норми на 2010 рік. Сподіваємося, що відповідний закон парламент прийме. У свою чергу, Державний центр зайнятості внесе на розгляд Міністерства праці й соціальної політики України пропозиції про спрощення процедури юридичного оформлення зазначеної матеріальної допомоги.