Подав у відставку голова Запорізької обласної ради Олександр Нефьодов, який перебував на чолі «регіонального парламенту» з 2006 року. О. Нефьодов — давній соратник новопризначеного голови облдержадміністрації Бориса Петрова. Скажемо більше — вони практично родичі (одружені на сестрах), однак останнім часом між очільниками регіоналів Запорізької області пробігла кішка, одному з них довелося поступитися не тільки принципами, але й місцем. Після того, як Б. Петров запропонував О. Нефьодову піти у відставку, а в облраді, яка повністю контрольована Партією регіонів, розпочався відповідний збір підписів, пан Нефьодов завчасно подав у відставку, яку прийняла сесія облради 31 березня. Про це він оголосив напередодні, а потім на самому початку перерваної 37-ї сесії облради, після жарту, що це все — «відлуння страсного тижня», а також подяки колегам і побажання успіху новому главі ОДА, Олександр Нефьодов покинув залу і поїхав додому. У свою чергу, голова облдержадміністрації Борис Петров запропонував кандидатуру нового голови облради. Це лідер фракції Партії регіонів і, відповідно, більшості в облраді Павло Матвієнко, який донині працював директором Запорізького класичного ліцею. Сесія підтримала цю пропозицію.
Леонід СОСНИЦЬКИЙ.
Запоріжжя.
У Львові продають землі й наповнюють бюджет
До кінця нинішнього року Львівська міськрада планує затвердити документацію для продажу 11 земельних ділянок, їх сукупна орієнтовна вартість становить 71 мільйон гривень. А загалом за рік від реалізації землі управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин Львівської міської ради планує забезпечити надходження до бюджету Львова 86 мільйонів гривень.
За три неповні місяці львів’яни вже наповнили міський бюджет від продажу землі на 9 мільйонів 270 тисяч гривень. І це приблизно стільки, скільки вдалося отримати за весь минулий рік. Одною з останніх продана ділянка під промислове будівництво з аукціону за 6,96 мільйона. З переможцем в аукціоні укладено договір купівлі-продажу, й до бюджету міста вже надійшло 90 відсотків вартості об’єкта.
На минулій сесії міськради було прийнято шість ухвал про продаж земельних ділянок під приватизованими об’єктами нерухомого майна майже на 16 мільйонів гривень. Зараз триває процес укладання угод із відповідними суб’єктами господарювання. Також на 5,24 мільйона вже укладені договори на земельні ділянки. І що немаловажно, як дозволяє це робити чинне законодавство і щоб полегшити грошове навантаження, оплата розтерміновується: 50 відсотків сплачуються одразу, а решту буде внесено до кінця бюджетного року.
Ірина ЄГОРОВА.
Львів.
Як стати міським головою
Про це дізнавались старшокласники обласного центра, які побували в гостях у міській раді. Шкільні активісти та інтелектуали змогли не тільки пограти в управлінців, а й ознайомитись з реальною структурою та роботою органів місцевого самоврядування. Секретар міської ради розповів про обов’язки та повноваження міського голови та його заступників, секретаря та керуючого справами виконавчого комітету. Примірятись до крісла міського голови можна було прямо в його робочому кабінеті.
Ірина КОЗАК.
Хмельницький.
Лідери навчатимуть молодих ініціативних
У Полтаві презентовано школу місцевого самоврядування «Лідер майбутнього», яка об’єднала 70 молодих ініціативних полтавців. Перших слухачів привітали міський голова Андрій Матковський, депутати міської ради, ректори вищих навчальних закладів.
Як повідомили у прес-службі міськради, все почалося з того, що до управління у справах сім’ї, молоді та спорту звернулися органи студентського самоврядування полтавських вишів із пропозицією розпочати спільну реалізацію нового молодіжного проекту. Міська влада цю ідею підтримала, погодившись фінансувати школу з міського бюджету. Проект — це комплекс заходів, спрямованих на залучення молоді до активної участі у житті міста, ознайомлення її з діяльністю органів виконавчої влади, місцевого та студентського самоврядування, а головне — створення сприятливих умов для подальшої реалізації управлінських здібностей молоді. Зі 120 бажаючих, які подали анкети, комісія відібрала 70 студентів.
Заняття проводитимуть досвідчені тренери, викладачі провідних вищих навчальних закладів, посадовці, депутати міської ради. Навчання, яке проводитимуть у позаурочний час, складається з двох етапів. Перший вивчення загальних основ діяльності місцевого самоврядування, ознайомлення з роботою депутатського корпусу, посадовців, окремих управлінь і відділів міськвиконкому, а також вивчення психології, основ діловодства, ділового етикету, проектної діяльності тощо. Другий етап — стажування у підрозділах міськвиконкому, співпраця з депутатами на округах, організація та участь у реалізації міських молодіжних проектів, культурно-масових заходів, «круглих столів», молодіжних конференцій.
Цьогоріч слухачі школи візьмуть участь в організації та проведенні Всеукраїнської науково-практичної конференції «Виховання особистісних якостей майбутніх фахівців у системі студентського самоврядування». У планах також відвідини інших міст для вивчення досвіду.
Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.
Полтава.
Напередодні Великодня Тернопіль очистять від сміття
Мешканці села Малашівці Зборівського району на Тернопільщині, які протягом дев’яти місяців блокували в’їзд на полігон побутових відходів, відступили. Щоправда, сміття вивозять під наглядом міліціонерів, які чергують біля в’їзду на сміттєзвалище.
Так виконують рішення судів, згідно з якими заборонено чинити будь-які дії, що не дають змоги використовувати полігон за призначенням. Водночас, на вимогу мешканців, відбувається рекультивація полігона. Влада запевняє, що сміття в Малашівці возитимуть протягом 2—3 місяців, доки не облаштують полігон для тимчасового зберігання твердих побутових відходів у поліетиленових мішках на території Миролюбівської сільської ради.
Тим часом центр напруження перенісся туди. Мешканці Миролюбівки та навколишніх сіл уже кілька днів влаштовують пікети, не дають працювати техніці. Їх обурює, що вже сьогодні неподалік села з’являються купи сміття зовсім не в мішках, як їм обіцяли, а насипом. До того ж сміття вивозять уночі. Влада запевняє, що не знає, хто порушує домовленості і возить сміття підпільно. До речі, поки що вона облаштовуватиме менше гектара із виділених шести. Цілком можливо, що з будівництвом сміттєпереробного заводу потреба у решті земельної ділянки відпаде.
На думку голови облдержадміністрації Юрія Чижмаря, мешканці села не мають підстав перешкоджати будівництву полігона, законність його розпорядження підтвердили суд і прокуратура, є згода всіх відповідних служб.
Водночас на засіданні 33-ї сесії Тернопільської міської ради депутати обговорювали питання, де розмістити сміттєпереробний завод, угоду про будівництво якого з британською фірмою вже уклала міська рада. Йшлося також про терміни введення в дію сміттєсортувальної лінії. Вони вирішили звернутися до Кабміну з проханням допомогти у прискоренні їх пуску.
Любов ЛЕВИЦЬКА.
Тернопільська область.