У Києві, Львові та Тернополі з’являться культурні осередки для іноземців
У рамках міжнародної програми «Навігатори між культурами» Британської Ради в трьох українських університетах стартував пілотний проект «Студентське посольство». Відтепер іноземні студенти матимуть власні представництва у Національному авіаційному університеті (Київ), Національному університеті «Львівська політехніка» (Львів) та Тернопільському державному медуніверситеті ім. Горбачевського.
За останніми дослідженнями, іноземні студенти найчастіше стають об’єктом насилля з етнічно-расових мотивів, оскільки більшість із них стикаються з проблемами адаптації до нової культури, відчувають нестачу інформації. Через мовні та культурні бар’єри практично не беруть участі в університетських подіях, не приєднуються до місцевих студентських громад, перебуваючи у культурній ізоляції, вважають автори проекту.
Студентські «посольства» забезпечуватимуть освітню та культурну підтримку для іноземців, що навчаються в Україні, надаватимуть їм консультативну допомогу, лобіюватимуть участь іноземців в органах студентського самоврядування. У 2010 році у рамках пілотної програми 250 студентів відвідають освітньо-культурні лекції, буде видано серію інформаційних брошур, проведено низку культурних акцій на базі університетів для налагодження міжкультурного діалогу.
«Нині в українських ВНЗ навчається понад 44 тис. іноземних студентів із більш ніж 130 країн світу, — зауважує координатор проекту «Навігатори між культурами» Сергій Полянський, представник Британської Ради в Україні. — Зважаючи на те, що з кожним роком кількість іноземних студентів в Україні зростає в середньому на 10%, нема сумнівів, що міжкультурний діалог серед молоді буде дедалі актуальнішим».
За даними Міністерства освіти та науки, найчастіше студенти приїжджають до нас із Китаю, Росії, Йорданії, Сирії, Індії, Ірану, Малайзії, Туркменістану, Туреччини, Молдови. Найбільшими центрами із підготовки іноземних студентів є Київ, Харків, Одеса та Дніпропетровськ. Найпопулярнішими серед іноземних студентів є будівельні та інженерні спеціальності, а також медицина, фінанси та економіка.