Наша газета вже писала про невиправдані урізання номінацій столичної театральної премії «Київська пектораль» («Пектораль: дешевше — бо дорожче», див. «Голос України» за 19.03.2010). Ця тема непокоїть мистецьку громадськість. Про це свідчить і нота протесту, що надійшла до редакції вчора. Її адресовано начальнику головного управління культури і мистецтв КМДА пані Зоріній (копії: міністру культури і туризму пану Кулиняку, голові Національної спілки театральних діячів пану Танюку, голові Київського відділення спілки театральних діячів пану Богдановичу).

бюро секції художників театру, кіно та телебачення Національної спілки художників України проти зникнення номінації «За кращу сценографію» з конкурсу «Київська пектораль»
Звертаємось до вас із обуренням з приводу зникнення номінації «За кращу сценографію» у цьогорічному конкурсі «Київська пектораль».
Нам важливо зрозуміти мотивацію такого рішення.
Якщо зникнення номінації пов’язане з низьким художнім рівнем відібраних вистав, достатньо передивитись роботи цьогорічних номінантів у галузі сценографії, щоб переконатись у хибності такого припущення. Цього року на здобуття премії були висунуті роботи таких сценографів, як народний художник України, лауреат Шевченківської премії, головний художник Національної опери України Марія Левитська за сценографію вистави «Любовний напій», художник-сценограф Національного театру ім. Лесі Українки Олексій Вакарчук за сценографію вистави Національного театру ім. І. Франка «Назар Стодоля» і Катерина Корнійчук за костюми цієї само вистави, Олена Богатирьова за сценографію та костюми вистави Молодого театру «Примхливе кохання Дроздоборода». Бюро секції вважає, що кожен з цих художників заслуговує на високу фахову оцінку.
Ми не можемо зрозуміти, чому важливість акторської та режисерської роботи переважає значимість художнього вирішення вистави. Нам дуже прикро, що люди, які відповідають за культуру в нашій країні, не мають жодного уявлення про важливість візуального ряду в загальному сприйнятті вистави глядачем. Важко уявити собі театральне дійство на порожній сцені у виконанні акторів без костюмів.
За час існування премії «Київська пектораль» художники-сценографи вдруге стикаються з повною зневагою до свого внеску в театральне мистецтво з боку чиновників. Але, на жаль, існує і загальнодержавна тенденція у такому ставленні до художників театру взагалі. Так, Україна лише єдиний раз, у 2003 році, брала участь у престижній виставці сценографії «Празьке квадрієнале», де ініціатива участі у виставці має бути виявлена країною-учасницею.
Вимагаємо повернення єдиної в країні номінації «За кращу сценографію» до конкурсу «Київська пектораль».
Члени бюро секції художників театру, кіно та телебачення, художники-сценографи.